Mehanizam EU. Pregovori o porezu. UI

EU i strana ulaganja. Dvostruko oporezivanje. Strojno učenje u trgovini

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. listopada 2020. Novosti, ukratko:

EU mehanizam za provjeru stranih ulaganja operativan je od danas, 11. listopada. Od službenog stupanja na snagu Uredbe o provjeri izravnih stranih ulaganja u travnju 2019. godine Komisija i države članice radile su na uspostavi preduvjeta za potpunu primjenu te uredbe. Taj proces još je u tijeku i rezultira učinkovitom koordinacijskim okvirima koji su ključni za zaštitu strateških interesa Europe, a istodobno tržište EU-a otvoreno je za ulaganja. Više pojedinosti.

Hrvatska i Sjedinjene Države. Uskoro počinju pregovori o dvostrukom oporezivanju. Dividende za porezne nerezidente se u Sjedinjenim Državama oporezuju po stopi od 30 posto, što hrvatske tvrtke čini nekonkurentnima. Primjer: Google Play i Apple Store tvrtke su koje uzimaju naknadu od 30 posto za svoju uslugu. Na to se još uzima porez od 30 posto pa tvrtka od cijene svog proizvoda dobije manje od pola. Kako sve više američkih tvrtki djeluje u Hrvatskoj i one ulaze u taj sustav pa sad i one gube novac. Što je Amerikance motiviralo da pristanu na pregovore. Prema prognozama KPMG-a, kada sporazum napokon stupi na snagu, oporezivanje u SAD-u bi se kretalo po stopi između 10 i 15 posto. Više pojedinosti.

Razvoj umjetne inteligencije za maloprodaju. Serengeti, hrvatska konzultantska tvrtka koja pruža usluge razvoja poslovnih rješenja i jedna od većih programerskih tvrtki u našoj zemlji preuzela je udio u vlasništvu aplikacije RedAI, koju je proizvela startup tvrtka Besplay Adria. Aplikacija RedAI temelji se na primjeni umjetne inteligencije u FMCG sektoru. Riječ je o aplikaciji koja se koristi tehnologijom strojnog učenja i koja prodajnim predstavnicima omogućuje analizu polica u svega nekoliko sekundi. Sljedeći korak u razvoju aplikacije je 3D mapiranje proizvoda unutar aplikacije. Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: