Milijarda broadband pretplatnika

Najviše novih pretplatnika broadbanda imamo u Jugoistočnoj Aziji

0 Flares 0 Flares ×
Smanjuje se broj ADSL veza (pad je osam posto u godinu dana), a veze na tehnologijama FTTH/B/C u istom su razdoblju rasle 30 posto.

Milijarditi pretplatnik usluge pristupa širokopojasnom, brzom, Internetu potpisao je ugovor prije nekoliko tjedana, vjerojatno u Kini, tvrdi se u priopćenju analitičke kuće Point Topic.

Ta tvrtka objavila je nedavno da je ukupni broj pretplatnika koji Internetu pristupaju putem fiksne širokopojasne veze krajem lipnja ove godine dosegao brojku od 983 milijuna, a do podatka o milijarditom korisniku došli su na temelju procjene prema sadašnjoj stopi rasta broja novih pretplatnika, koja iznosi 2,5 posto kvartalno.

U proteklom tromjesečju rast broja novih pretplatnika na usluge širokopojasnog brzog Interneta najveći je u usporedbi sa šest tromjesečja koja su prethodila ovom koje je upravo proteklo.

Najviše novih pretplatnika broadbanda imamo u Jugoistočnoj Aziji – čak sedamdeset posto od ukupnog broja novih pretplatnika.

Gledano općenito, manje razvijene regije i zemlje, s manje zasićenim tržištima pristupa brzom Internetu, imaju veću stopu rasta novih pretplatnika. Razvijena tržišta sporije rastu, no tamo se pretplatnici sve više prebacuju na još brži, gigabitni Internet.

Smanjuje se broj ADSL veza (pad je osam posto u godinu dana), a veze na tehnologijama FTTH/B/C u istom su razdoblju rasle 30 posto. Pristup brzom Internetu putem kabelskih veza rastao je pet posto. Oko 80% fiksnih braodband veza optičke su veze (FTTH/B/C). Kina bilježi najbrži rast fiksnih širokopojasnih internetski veza.

Više pojedinosti o tome potražite OVDJE.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: