Milijarda eura za inovativna mala poduzeća

Potpora tvrtkama u devet zemalja Srednje i istočne Europe

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 15. siječnja 2020. – Europski investicijski fond (EIF) i banka UniCredit povećali su jamstva InnovFin za mala i srednje velika poduzeća na milijardu eura. Cilj je tih sredstava poboljšati financiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja. Tih tvrtki ima 1300 imati će pristup sredstvima u ukupnom iznosu od milijardu eura, putem mreže poslovnica UniCredita u regiji Srednje i istočne Europe.

UniCredit će, putem svojih devet banaka i šest društava za usluge leasinga diljem Srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

Navedena transakcija koristi potporu programa Obzor 2020., Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središte Plana ulaganja za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji i leasing društvo u Srbiji imat će potporu jamstva koje pruža EIF i potporu programa Obzor 2020., dok će jamstvene ugovore s bankama i leasing društvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji podržati EFSI, financijski stup Plana ulaganja za Europu.

Tijekom posljednjih osam godina UniCredit je pokrenuo desetak inicijativa u suradnji s EIF-om širom Srednje i istočne Europe ukupnog kapaciteta više od 1,7 mlrd. eura, uključujući inicijativu JEREMIE, Instrument za podjelu rizika (RSI), Inicijativu za MSP-ove, Program za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća COSME, Mikrofinancijski instrument, Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF), Fond Sredstva u okviru EPFRR-a, Program zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) i instrument InnovFin SMEG.

Stopa korištenja tih instrumenata već je veća od 50%, i korisna je za više od 5000 klijenata u regiji. Zahvaljujući instrumentu InnovFin SMEG, više od 350 tvrtki-klijenata Unicredita već je dobilo potporu za razvoj svojih inovativnih projekata.

Transakcija odražava i odlučnost Europske unije da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje pozajmljivanja i transakcija za koje su izdana jamstva i koje mogu potaknuti zapošljavanje i rast u EU.

O Europskom investicijskom fondu
Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova je glavna misija europskim mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su posebno usmjereni na taj tržišni segment. EIF u toj svojoj ulozi promiče ciljeve Europske unije za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja, poduzetništva, rasta i zapošljavanja. Više o djelovanju Europskog investicijskog fonda u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) dostupno je ovdje.

Plan ulaganja za Europu
Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Junckerova plana. Njegovo jamstvo u slučaju prvog gubitka omogućuje Grupi Europske investicijske banke da ulaže u više projekata koji često predstavljaju veći rizik. EFSU već pokazuje konkretne rezultate. Očekuje se da će se projektima i sporazumima dosad odobrenima za financiranje u okviru EFSU-a mobilizirati ulaganja u vrijednosti većoj od 458,8 milijardi eura i pomoći preko milijun malih i srednjih poduzeća u 28 država članica. Više o rezultatima Investicijskog plana za Europu dostupno je ovdje.

O InnovFinu
Jamstvo InnovFin za mala i srednja poduzeća pokrenuto je u okviru inicijative „Innovfin – financiranje EU-a za inovatore” uz podršku Europske unije u sklopu programa Obzor 2020. Taj instrument osigurava jamstva i protujamstva za financiranje kredita inovativnim malim i srednjim poduzetnicima i malim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenika). Njime upravlja EIF, a provode ga financijski posrednici – banke i druge financijske ustanove u državama članicama Europske unije i pridruženim zemljama. U okviru tog instrumenta EIF će financijskim posrednicima davati jamstva za udio njihovih gubitaka nastalih financiranjem duga koje je pokriveno instrumentom.  Više pojedinosti o InnoFin jamstvu pročitajte ovdje.
__

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: