Milijarda eura za super-startupe

Korak ka snažnijem europskom tehno ekosustavu

0 Flares 0 Flares ×
Daniel Ek, miijarder poznat po tome što je osnovao Spotify / Foto: Wikipedia

Zagreb, 27. rujna 2020.Daniel Ek, miijarder poznat po tome što je osnovao Spotify, izjavio je (na prvom od tri online održavanja poznate Slush konferencije, krajem prošlog tjedna) da će uložiti jednu milijardu eura vlastitog novca u gradnju tehnološkog ekosustava u Europi, tijekom slijedećih deset godina.

Ek će to učiniti financirajući samo tzv. “moonshot” projekte – startup i ostale tvrtke koje su se posvetile rješavanju nekog stvarno velikog problema, uz pomoć neke od novih tehnologija.

Riječ je o tvrtkama koje rade na tehnologijama koje će imati 1000-postotni učinak na rješavanje nekog problema, a ne na nalaženju 10-postotnog poboljšanja problema.

Kad se gledaju sektori u kojima će Daniel Ek tražiti te iznimne tehno kompanije i startup timove, sam je rekao da ga zanimaju tvrtke koje se bave radikalnim rješenjima problema u zdravstvu, obrazovanju, umjetnoj inteligenciji, biotehnološkim procesima, energetici i fundamentalnim znanostima.

Kaže da je već razgovarao s nekoliko poduzetnika koji pokušavaju ostvariti primjenu nekih novih znanstvenih dostignuća, no čije ideje su još u fazi u kojoj nisu zanimljive ulagačima iz fondova rizičnog kapitala.

Inicijativu Daniela Eka može se promatrati i kao dio šire inicijative EU koja želi postići višu razinu tehnološkog suvereniteta, u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu.

Usto, Ek je strašno razočaran onim europskim startupima i drugim tehnološkim tvrtkama koje su se prodale američkim tehno-divovima. Smatra da su na taj način osakatile Europu u njenom razvoju, jer Amerikancima sigurno nije u interesu jači razvoj europskog tehnološkog ekosustava.

Štoviše, Daniel Ek smatra da su Europljani u stanju napraviti bolje tvrtke od Amerikanaca. Kaže da je to zbog klasičnih europskih vrijednosti kao što su suradnja, briga o zajedničkom dobru i socijalno osvještenije države.

Prema časopisu Forbes, jedna milijarda eura čini oko četvrtine bogatstva Daniela Eka, i on će je uložiti u tvrtke u EU, a ne u Silicijskoj dolini.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: