Minimalni globalni porez: 15 posto

Odlučili ministri financija Skupine G7

0 Flares 0 Flares ×
Logotip sastanka Skupine G7, koji se ove godine održava u Ujedinjenoj Kraljevini.

7. lipnja 2021. – Ministri financija skupine G7 postigli su dogovor o reformi svjetskog poreznog sustava. Sve međunarodne kompanije morati će plaćati porez u svakoj zemlji u kojoj rade, neovisno o tome koju zemlju smatraju svojim sjedištem. Porez će biti minimalno 15 posto.

Vodeći ljudi Skupine G7 (najbogatijih zemalja – Sjedinjene Države, Kanada, Ujedinjena Kraljevina, Njemačka, Francuska, Italija i Japan) nadaju se da će prijedlog biti prihvaćen i na sastanku Skupine G20 (najbogatijih zemalja), krajem ove godine, no u svjetskoj poreznoj reformi sudjeluje 139 zemalja iz cijeloga svijeta kroz radnu skupinu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Zasad nema puno pojedinosti o novom poreznom sustavu, no kritičari kažu da korak nije povijesan, jer je stopa minimalnog poreza približno jednaka kao i u zemljama koje su poznate kao porezne oaze, poput Švicarske i Singapura, pa će globalne korporacije i dalje moći manipulirati s plaćanjem poreza. Globalnom porezu od 15 posto protive se sve zemlje koje imaju nižu poreznu stopu, kao Irska, gdje je porez 12,5 posto.

Sve međunarodne kompanije morati će plaćati porez u svakoj zemlji u kojoj rade, neovisno o tome koju zemlju smatraju svojim sjedištem. Porez će biti minimalno 15 posto.

Kako bilo, to je sad stanje tog problema. Ideja je pokrenuta sa stopom od 21 posto (što je, primjerice zastupala Francuska), dogovoreno je 15 posto, a čini se da tom sporazumu još nedostaje i odredba prema kojoj kompanije moraju plaćati takav porez u doslovno svim zemljama, a ne samo u onima u kojima imaju sjedište i ured, već u svakoj zemlji u kojoj ostvaruju prihod od prodaje proizvoda i usluga.

Cilj globalne porezne reforme je povećati prihode javnih financija, koje su erodirale u svim zemljama, kao posljedica ekonomske krize uzrokovane pandemijom i zdravstvenim troškovima cijepljenja i liječenja posljedica zaraze korona virusom.

Proces uvođenja globalnog korporativnog poreza mogao bi potrajati nekoliko godina. Kina se još o tome nije izjasnila. Sjedinjene Države inzistiraju da Europska unija odustane od digitalnog poreza, jer taj porez pogađa najveće američke tehno kompanije. Zemlje s manjim porezom od 15 posto tvrde da će jedinstvena porezna stopa biti pogubna za njihove poslovne modele, i tako dalje.

Bit će tu još dosta borbe jer je jako velik novac u pitanju. Prema izvještaju Europske unije (EU Tax Observatory) 15 posto minimalnog korporativnog poreza donijelo bi Europi od 48 do 58 milijardi dolara novog prihoda godišnje. Sličan iznos slio bi se i u blagajnu Sjedinjenih Država.

Korporacije koje bi trebale plaćati najviše tog poreza, zasad su reagirale diplomatskim priopćenjima – jesu za globalni porez, ali..

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: