Mjera povezanosti Europe i Azije

Internetski portal koji mjeri kvalitetu povezanosti Europe i Azije

0 Flares 0 Flares ×

Tijekom dvanaestog sastanka organizacije za povezivanje Europe i Azije, ASEM (Asia-Europe Meeting), održanog krajem prošlog tjedna u Bruxellesu, Europska komisija predstavila je internetsku stranicu ASEM Sustainable Connectivity Portal. Riječ je o online alatu na kojem se može pronaći obilje političkih, gospodarskih i društvenih podataka o vezama između dva kontinenta.

ASEM Sustainable Connectivity Portal, zajedno s posebnim izvještajem, nudi uvide u stanje povezanosti između 30 europskih i 19 azijskih zemalja, Australije i Novog Zelanda (koje, sve zajedno, čine zemlje koje čine organizaciju ASEM).

Prema navedenom izvještaju, naslovljenom “Exploring ASEM sustainable connectivity. What brings Asia and Europe together?” ta dva kontinenta jače su međusobno povezana nego ostatak svijeta, no te veze još nisu ostvarile pune potencijale.

Veze unutar Europe i veze unutar Azije, pet puta su jače od veza koje povezuju te kontinente. I tu, autori izvještaja i portala, vide prostor za napredak u odnosima.

ASEM Sustainable Connectivity Portal, proizvod je Centra za zajednička istraživanja Europske komisije i poslužiti će znanstvenicima, poslovnim ljudima, građanima i političarima u bržem otkrivanju novih načina povezivanja Europe i Azije.

Na portalu se nalaze detaljne informacije o svakoj pojedinoj zemlji i njihovim bilaterlanim vezama s drugim zemljama. Jedan od glavnih ciljeva tog portala je stvaranje novih i snažnijih trgovačkih i društvenih veza između Europe i Azije.

Vrijednost trgovine između ta dva kontinenta u jednoj godini sada iznosi oko 1,3 bilijuna (tisuća milijardi) eura, no stvar nije samo u ekonomiji.

OVDJE možete pogledati kako stoji Hrvatska kad je u pitanju povezivost sa zemljama iz Azije

Navedena studija pokazuje da zemlje koje su međusobno bolje povezane imaju manje siromašnih stanovnika i više studenata na tercijarnom stupnju obrazovanja. Bolje povezane zemlje imaju i slobodnije medije i nižu stopu korupcije. Uz to, lakše i bolje integriraju manjine i bojle postupaju s ne-vladinim organizacijama.

Kako bi se poboljšala povezivost, važne su jake institucionalne i političke veze, ali i bolja prometna povezanost.

U izvještaju je obrađeno 49 pokazatelja, počevši od broja prelazaka granica, kvalitete telekomunikacijskih mreža, broja veleposlanstava i konzulata, tehničkih prepreka trgovini, broja govornika pojedinih jezika, emisija ugljičnog dioksida po glavi stanovnika, itd. Svi ti pokazatelji grupirani su u zajednički Indeks povezanosti.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: