Motor Europe

Održan Hrvatsko-njemački gospodarski forum

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 22. listopada 2019. – „Njemačka je četvrto najveće gospodarstvo u svijetu i naš ključni vanjskotrgovinski partner. Stoga ne iznenađuje da pomno pratimo svaki pomak u zemlji koja je poznata kao motor Europe, kao i mjere koje planiraju kako bi se neutralizirao bilo kakav negativan utjecaj. Trenutna europska i svjetska ekonomska kretanja nisu utjecala na potražnju za hrvatskim proizvodima u Njemačkoj. Bilježimo porast izvoza od 6,8 posto, dok nam je uvoz rastao za 5,9 posto. No, to nije jedini razlog zašto nam je njemačko gospodarstvo od presudnoga značaja. Velik broj Hrvata živi i radi ondje. Procjenjuje se da oni preko banaka ili izravnim prijenosom godišnje u Hrvatsku unesu oko 1 milijardu eura“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović jučer na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu čija je glavna tema bila digitalna transformacija gospodarstva.

Naglasio je da je digitalno doba donijelo temeljite disrupcije praktički svih poslovnih procesa, ali i društvenih odnosa. „U tim promjenama ključna je brzina, ali isto tako i strateški pristup. Ovo je igra za brze i spretne igrače, zato me veseli što danas imamo priliku naučiti još pokoji potez od naših prijatelja i partnera, predvodnika Industrije 4.0“, poručio je Burilović.

Ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier je poručio da Njemačka i Hrvatska imaju sjajne odnose. „Njemačka je prva priznala Hrvatsku i na tim temeljima smo ostvarili mnogo u zadnjih 30 godina. Nalazimo se u digitalnoj epohi s mnogo transformacija, političkih, tehnoloških i gospodarskih. Na krilima digitalizacije tržišno gospodarstvo nastavlja se razvijati, a kako mi prodajemo naše proizvode globalno ne možemo spavati na lovorikama, već moramo ozbiljno raditi da zadržimo vodeću poziciju. Trenutno nas malo muči stanje svjetskog gospodarstva, Njemačka to osjeti jer mnogo izvozimo i zato se svima nudimo kao partner i investiramo diljem svijeta. Moramo paziti da Europa zadrži tehnološku suverenost i lidersku poziciju. Stojimo tek na početku vala digitalnog rasta koji trebamo do kraja iskoristiti“, kazao je Altmaier i naglasio da će Hrvatska i Njemačka usko surađivati tijekom predsjedanja Unijom iduće godine te tako dodatno ojačati međusobno gospodarsku suradnju.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat je rekao da nas do većeg rasta gospodarstva neće dovesti politika, već poduzetništvo, ali da politika mora stvoriti kvalitetne uvjete za to. „Da bismo osigurali veći gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske i Njemačke, moramo biti dio istog koncepta, imati iste strategije i biti stvarni dionici jedinstvenog tržišta – regulativa mora biti ista i u Berlinu i u Zagrebu. Samo konsenzusom možemo doći do toga da u nekoliko sljedećih godina naše ekonomije rastu više od okruženja“, izjavio je Horvat, dodavši da rast od 3 posto koji Hrvatska bilježi zadnjih par godina nije dovoljan. „Želimo investicije u pet tematskih područja koja će ulaganja u R&D dignuti na europski prosjek od 2,9 posto. Put kojim idemo u privlačenju ulaganja je dobar, ali nismo zadovoljni brzinom implementacije rješenja. Bez umrežavanja poduzetnika, države i akademske zajednice rezultata biti neće“, zaključio je Horvat.

U sklopu Foruma održana je i panel rasprava pod naslovom „Utjecaj digitalizacije na hrvatsko gospodarstvo“ u kojoj su sudjelovali Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i energetiku, Mark Vasić iz Hrvatskog Telekoma, Volker Treier, član Uprave i voditelj međunarodnog odjela Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), Matija Kopić, glavni izvršni direktor tvrtke Gideon Brothers i Sergio Galošić, direktor tvrtke Klimaoprema.

Na B2B razgovorima koji su se održali uoči Foruma sudjelovali su predstavnici oko 60 hrvatskih i njemačkih tvrtki.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: