Multikulturalizam u hrvatskoj IT industriji

Izbjeglice na domaćem tehno tržištu

0 Flares 0 Flares ×

20. prosinca 2021.Borders:None, neprofitna udruga koja se bavi uključivanjem mladih izbjeglica u lokalnu zajednicu kroz edukacije, zapošljavanje i karijerno usmjeravanje, mentoring te razne slobodne aktivnosti, organizirala je sastanak (tzv. Meetup) migranta s poslodavcima iz hrvatske IT industrije, u zagrebačkom prostoru za zajednički rad – HUB385.

Udruga kroz program Coders without Borders podučava migrante tehnologijama kao što su HTML, CSS i JavaScript s ciljem njihove brže integracije na hrvatsko tržište rada.

Govornici na sastanku bili su volonter udruge i programer Josip Grgić, učenica naprednog tečaja Fatma Shauqui, bivša učenica i današnja zaposlenica, programerka zadruge Slobodna Domena, Nebal Alhalak te Mladen Katanić, dizajner i programer iz Slobodne Domene. Govornici, su podijelili iskustva o tome kako je njihovo radno okruženje imalo koristi od multikulturalnosti i osobne priče o izazovima s kojima se izbjeglice susreću dok traže posao, primarno u IT industriji.

Želimo podići svijest o vrijednostima koje kulturno raznoliki ljudi, posebno oni s izbjegličkim podrijetlom, mogu dodati IT radnim mjestima. To čine upravo kroz svoju različitost –  poticanjem kreativnosti, inovacija i unošenjem različitih perspektiva u rješavanju problema – izjavila je Klara Čičin-Šain.

Slični projekti postoje diljem Europe, a izazov ostaje na domaćim kompanijama da prepoznaju kako multikulturalizam može biti dodana vrijednost unutar IT industrije, povećati kreativnost unutar tima i doprinijeti boljoj radnoj okolini.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: