Nabava i rizici globalnog poslovanja

Treba imati scenarij za svaku mogućnost

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. veljače 2020. – Anketa provedena među direktorima nabave, koju je provela konzultantska tvrtka Deloitte među svojim klijentima, utvrdila je da se sve više menadžera te kategorije štiti od vanjskih rizika te da su primorani smanjivati troškove.

Novi rizici, a ima ih i gospodarskih i političkih, posljedica su niza problema koji se pojavljuju u svim dijelovima svijeta, a dodatno ih usložnjava sve šira primjena digitalnih tehnologija.

Direktori nabave primorani su izrađivati planove za izvanredne situacije, kako bi bolje upoznali složenosti rizika i uspjeli ih prevladati. Drugim riječima, direktor za nabavu postaje interni stručnjak za pitanja sigurnosti, što mu daje veću stratešku važnost u tvrtki i veći utjecaj na izvršno rukovođenje.

“U današnjem okružju, svi direktori nabave trebali bi provesti tri koraka: iskreno procijeniti svoju izloženost operativnom i financijskom riziku, povećati proaktivne unutarnje i vanjske suradnje kako bi bili u stanju bolje identificirati i ublažiti rizike u nastajanju, te izraditi pravilnike za nošenje s unutarnjim i vanjskim rizicima te postupati u skladu s njima – što je prije moguće.” izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Samo 39 posto anketiranih u navedenom istraživanju spremno je suočiti se i nositi se s rizicima, a samo pet posto direktora nabave smatra se za rizike „potpuno” spremnima.

Gotovo pola anketiranih (46%) smatra eventualno usporavanje gospodarstva najvećim rizikom za nabavu. To ih navodi na proaktivno smanjivanje troškova – 70% ispitanika navelo je kako će vrlo vjerojatno srezati troškove u 2020. godini.

Od geopolitičkih rizika, navedeni su situacija u Kini i na Bliskom istoku te Brexit kao pitanja koja bi mogla naštetiti globalnom gospodarstvu. Uz to, 34% anketiranih smarta trgovinski rat jednim od većih rizika, što je dodatan dokaz da su geopolitička pitanja i globalno poslovanje snažno isprepleteni.

Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Unatoč tome, trgovinski sporovi nisu potakli direktore nabave na preoblikovanje svojih lanaca opskrbe. Umjesto toga, većina ih planira scenarije za sve mogućnosti te u hodu uvodi manje izmjene i druge taktike za ublaživanje rizika.

Od ostalih rizika, direktori nabave naveli su rizike koji nastaju kao posljedica interne strukture organizacije u kojoj rade, neadekvatne modele za privlačenje darovitih i spor razvoj digitalnih sposobnosti zaposlenika.

Uz to, direktori nabave smatraju digitalnu tehnologiju – tehnologijom koja će imati najveći učinak na napredak njihova poslovanja. Međutim, zanimljivo je, nisu usmjereni na umjetnu inteligenciju i blockchain, odnosno tehnologije koje su pokretači Četvrte industrijske revolucije, te ih ne iskorištavaju u potpunosti.

„Direktori nabave imaju na raspolaganju više tehnoloških alata nego ikad prije – samo ih trebaju pravilno koristiti i uzeti u obzir s njima povezane rizike. Ipak, mogućnost da se tim tehnologijama srežu troškovi i prevladaju nesigurnosti je neizmjerna. Moj savjet? Odaberite digitalno poslovanje.” ističe Bazianec.

Rezultati cijelog ispitivanja dostupni su ovdje: www.deloitte.com/hr/cpo-2019


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: