Nagrađena aplikacija za upravljanje vrtovima

Gruntek

0 Flares 0 Flares ×
Gruntek je varijanta direct-to-consumer aplikacije za nabavu namirnica izravno od proizvođača. Foto: MojGruntek

8. lipnja 2022. – U okviru Greencajt festivala, najvećeg zelenog festivala u regiji održanog krajem prošlog tjedna u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene su nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix.

Jedan od dobitnika priznaja je i Gruntek, prvi projekt virtualnih vrtova u našoj zemlji, a nagrađen je za zelenu inovaciju koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama. Time je među više od 100 prijavljenih inovacija Gruntek prepoznat kao projekt od izuzetne važnosti za zelenu budućnost.

Svaki korisnik aplikacije i usluge sam upravlja svojim “digitalnim vrtom” s kojeg nabavlja ekološki čisto povrće koje se dostavlja na vrata stana.

Eko uzgoj na Grunteku certificirala je agencija Bio Garantie, a uz same vrtove smještena je i piknik zona za obiteljska druženja, roštiljanje te edukativne radionice. Gruntek je mjesto za odmor, opuštanje i edukaciju, a ujedno i mjesto održive proizvodnje zdrave hrane.

Na Grunteku, povrće se proizvodi bez imalo plastike i bez stvaranja otpada od pakiranja, ali i otpadne hrane. Svaku dostavu povrća moguće preusmjeriti kao donaciju kroz mrežu dječjih domova u Zagrebu. Kroz korištenje povratnih drvenih kašeta, smanjena je količina pakiranja za 85%, a količinu plastike za 100%.

Koncept koji spaja digitalizaciju i poljoprivredu danas, nakon dvije godine od lansiranja, broji sve više korisnika čiji se vrtovi nalaze na 22 hektara zemljišta u Prokljuvanima pored Čazme.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: