Najbolje je otići u penziju – u Finskoj!

Europska zemlja za umirovljenike

0 Flares 0 Flares ×

17. kolovoza 2021. – Već drugu godinu zaredom Finska je najbolja zemlja za umirovljenje, tvrdi se u izvještaju tvrtke specijalizirane za financijska savjetovanja, Blacktower Financial Management Group.

Najvišu dob umirovljenja ima Danska. U toj zemlji se prosječni umirovljenik ne umirovljuje prije 74. rođendana! Foto: Vladislav Vasnetsov / Pexels

Analizirani su razni mirovinski sustavi diljem svijeta – parametri kao što su javna potrošnja, prosječno doba umirovljenja, prosječna visina uplata u mirovinske fondove, postotak stanovništva koje dodatno ulaže u mirovinu, itd.

Utvrđeno je da Finska najviše troši na mirovine i ima najveći postotak ljudi koji dodatno ulažu u razne oblike mirovinskih fondova (treći stup, itd.) pa će, sukladno tome, umirovljenici u toj zemlji imati najveće prihode u razdoblju života kada više neće moći (ili htjeti) raditi.

Hrvatska je na 18. mjestu u EU, po parametrima kvalitete zemalja u kojima je dobro otići u mirovinu

Nakon Finske, po tome su najbolje Poljska – u kojoj se 27,5 posto prosječne uplaćuje za doprinose i Švedska – obje imaju prosječnu dob umirovljenja od 65 godina, što je jedan posto manje od prosjeka, a u Švedskoj doslovno svatko tko radi, dodatno ulaže i u mirovinske fondove.

Najnižu dob umirovljenja imaju Slovenija, Grčka, Izrael i Turska. Najvišu – Danska. U toj zemlji se prosječni umirovljenik ne umirovljuje prije 74. rođendana! Analitičari tvrtke Blacktower smatraju da je razlog tome natprosječno dobra zdravstvena zaštita u toj zemlji. U nekim zemljama se uplaćuje više doprinosa – recimo u Italiji, gdje je to 33 posto prosječne plaće.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: