Najinovativnije zemlje svijeta

Globalni Indeks inovativnosti – Hrvatska 44.

0 Flares 0 Flares ×
Hrvatska je 44.

Zagreb, 25. srpanj 2019. – Globalni indeks inovativosti (GII – Global Innovation Index) analitički je proizvod nastao suradnjom poslovne škole INSEAD, Sveučilišta Cornell i Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva. Riječ je o istraživanju koje se provodi diljem svijeta tijekom više od jednog desetljeća.

Indeks mjeri inovativnost pojedinih zemalja na temelju “inovacijski ulaznih stavki” – kao što su pravni okvir, obrazovanje, ulaganja u ustraživanja i razvoj i infrastruktura, i na temleju “inovacijskih izlaznih stavki” – što je zapravo izraz za potencijal stvaranja novih znanja.

Zaključak je istraživanja da inovativnost i pravni okvir koji je potiče, više nisu rezervirane samo za najbogatije zemlje svijeta, već su inovativne i mnoge druge zemlje, mnoge i iz onog popisa kojeg nazivamo zemljama trećeg svijeta.

Primjerice, Indija je puna inovativnih poduzetnika – jedna tvrtka je osmisla način dijagnosticiranja dječje bolesti koja može rezultirati sljepilom, putem aplikacije za mobitel i posebnog lako prenosivog uređaja s kojim se može doći u bilo koje selo u toj velikoj zemlji.

Inovacije više nisu specifičnost tehnološkog sektora, već se događaju u svim industrijama, u poslovnim modelima, financijskim uslugama te u zdravstvenoj skrbi.

Što se tiče inovacija u medicini i zdravstvenoj skrbi pred njima se ubuduće nalaze tri velika izazova: etički, društveni i ekonomski. U etičkom smilsu invovativnost se suočava s problemima genetskog inženjeringa.

U društvenom smislu – mnoge inovacije su dosta skupe i na taj način su manje dostupne većem broju ljudi – oni s više novca mogu kupiti bolju zdravstvenu skrb od onih koji imaju manje novca.

Što se tiče ekonomskog izazova: one tvrtke koje imaju pristup do veće količine podataka i koje imaju više kapitala za istraživanja u područjima kao što je umjetna inteligencija imaju i imati će konkurentsku prednost.

U prvih deset najinovativnijih zemalja u svijetu, dosta ih je iz Europe, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Ujedinjena Kraljevina, FInska, Danska, Njemačka. Tu su još i Sjedinjene Države i Izrael te Singapur.

Hrvatska je 44.

Cjeloviti izvještaj o indeksu inovativnosti možete preuzeti s Interneta: OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: