Najnovija analiza hrvatske IT industrije

Očekuje se povratak dvocifrenim stopama rasta

0 Flares 0 Flares ×

7. prosinca 2021.Glavni zaključci Analize IT industrije koju Hrvatska gospodarska komora i njezino Udruženje za IT sada već tradicionalno pripremaju i koja je predstavljena danas u Zagrebu, kažu: izvoz IT industrije u prošloj je godini premašio devet milijardi kuna te time dosegao udio od 6,4 posto u ukupnom izvozu Hrvatske. Informatička industrija, koja se sastoji od 5700 tvrtki zadržala je i učvrstila svoj rang na listi najpoželjnijih poslodavaca.

Za 35.000 zaposlenih u toj branši prosječna plaća je iznosila 9.000 kuna, što je za gotovo 400 kuna više od prethodne godine.

Brojke su dobre, a ono što još treba napraviti za dalji razvoj je revizija Strategije pametne specijalizacije u kojoj IT industrija treba postati vertikalna industrija jer bi se tada omogućio prijelaz s usluga na proizvode i jer bi tvrtke tada mogle do sredstava za istraživanje i razvoj vlastitih proizvoda, a ne baviti se samo razvojem komponenti za druge.

Druga stvar je da IT industrija treba sudjelovati u digitalnoj transformaciji društva. Strategija digitalne transformacije neće moći biti realizirana bez jakog IT sektora. Tu je riječ o tek minimalno nužnoj promjeni institucionalnih uvjeta koja bi omogućila da industrija prijeđe određene razine konkurentnosti na europskoj sceni.

Na predstavljanju Analize IT industrije najavljeni su i Nacionalni plan digitalne transformacije i Nacionalni plan razvoja umjetne inteligencije te Strategija pametne specijalizacije.

U panel diskusiji postavljeno je pitanje porasta broja infromatičkih paušalnih obrta i pitanje intelektualnog vlasništva proizvoda IT industrije.

Jedan od ciljeva IT industrije je svakako i stvoriti uvjete da inovativnih i globalno konkurentnih tvrtki ima sve više, stoga je posljednja analiza HGK po prvi put uključila i pilot anketu o startupima. Većina ih kao svoju snagu ističe razvoj softvera, zatim inovacije i istraživanje te poduzetništvo.

Nakon usporavanja IT industrije u pandemijskoj 2020., u ovoj i sljedećoj godini očekuje se povratak dvocifrenim stopama rasta. U 2021. trebala bi porasti za 11%, na gotovo 31 milijardu, dok bi sljedeće godine prihodi trebali doseći više od 34 milijarde kuna.

Kada govorimo o najvećim izazovima, polovica startupa upire prstom u financije. Na drugom mjestu je ekonomsko okruženje, a na trećem mjestu je nepredvidivost tržišta.

O izazovima i prilikama za ovakve tvrtke bilo je riječi na drugom panelu konferencije na kojem su sudjelovali startupi koji će se predstaviti u Las Vegasu u siječnju na CES-u, najvažnijem svjetskom sajmu potrošačke elektronike.

Da je budućnost svijetla uz IT, uz mlade nade sa startup scene, potvrđuju i predviđanja Analize HGK za godine koje slijede. Nakon usporavanja IT industrije u pandemijskoj 2020., u ovoj i sljedećoj godini očekuje se povratak dvocifrenim stopama rasta. U 2021. trebala bi porasti za 11%, na gotovo 31 milijardu, dok bi sljedeće godine prihodi trebali doseći više od 34 milijarde kuna.

Misao vodilja konferencije je da je IT industrija već dokazala svoje kapacitete – da može biti uspješna i da može pomoći i ostatku gospodarstva da joj se pridruži na tom putu. Ove tvrtke već su agilne u svom poslovanju, sada traže da svi uključeni zajednički pristupe i agilnom rješavanju problema koji im onemogućuju daljnji rast i razvoj.

Preuzmite Analizu IT industrije


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: