Najugroženiji: turizam, transport i – umjetnici

80 posto tvrtki trpi gubitke zbog koronavirusa

0 Flares 0 Flares ×
Najčešće poteškoće poduzetnika i dalje su vezane uz dovršenje postojećih i već ugovorenih poslova

Zagreb, 17. ožujka 2020. – Najnovija anketa Hrvatske gospodarske komore pokazuje kako već 80 posto domaćih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je porast od 13 postotnih bodova u samo 16 dana.

Gotovo 60 posto tvrtki je prijavilo kako su do sada zabilježile gubitke do pola milijuna kuna (rast od pet posto u samo dva tjedna), a ukoliko situacija potraje, 11 posto ih očekuje gubitke veće od milijun kuna.

Posebno zabrinjava podatak da šest posto mikro poduzeća i tri posto velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana

„Najpogođeniji su i dalje turizam, poljoprivreda i prijevoz, a zbog odluke o otkazivanju masovnijih okupljanja među najugroženije djelatnosti sada su ušle i umjetnost, zabava i rekreacija. Posebno zabrinjava podatak da šest posto mikro poduzeća i tri posto velikih kompanija procjenjuje da će morati ugasiti poslovanje ako se ovakvo stanje nastavi još mjesec dana“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović komentirajući rezultate ankete.

Najveći porast udjela pogođenih tvrtki u odnosu na prethodno mjerenje bilježe obrazovanje, uslužne djelatnosti te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a najčešće poteškoće poduzetnika i dalje su vezane uz dovršenje postojećih i već ugovorenih poslova (rast od devet postotnih bodova) te smanjenje potražnje na domaćem tržištu (na što se žali osam posto tvrtki više nego prije dva tjedna).

Putničke agencije su bile prve na udaru krize pa ne iznenađuje da ih preko polovice prijavljuje pad bookinga od 20 do 60 posto.

Prema posljednjim rezultatima ankete, sedam posto tvrtki ima radnike u samoizolaciji

Što se izvoza i uvoza tiče, podjednak broj tvrtki osjeća poteškoće (oko 65 posto), s tim da je osjetno narastao broj srednjih i velikih tvrtki koje zbog blokade granica imaju otežan uvoz.

Djelatnosti koje bilježe najveći pad uvoza su i dalje putničke agencije te prijevoz i skladištenje, a s tim problemom se sve češće suočavaju i tvrtke iz prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine na veliko i malo. Pad izvoza i uvoza najviše se osjeti u Istarskoj i Varaždinskoj županiji.

Prema posljednjim rezultatima ankete, sedam posto tvrtki ima radnike u samoizolaciji. Među njima više od polovine koristi mogućnost rada od kuće, dok u 30 posto tvrtki rad od kuće nije moguć.

Mikro tvrtke su i dalje najfleksibilnije po tom pitanju (59 posto podržava mogućnost rada od kuće).

U anketi HGK je do sada sudjelovalo gotovo 2000 tvrtki iz cijele zemlje.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: