Najvrijedniji startup na svijetu

ByteDance / TikTok

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. srpnja 2020. – Kineska tvrtka ByteDance, koja je, među ostalih dvadesetak, napravila i iznimno popularnu aplikaciju za razmjenu video zapisa, Tik-Tok, do kraja prve polovice ove godine prikupila je toliko svježeg kapitala da se njena vrijednost procjenjuje na više od 140 milijardi dolara.

Uz to, taj kineski “jednorog” objavio je da će u slijedeće tri godine samo u Sjedinjenim Državama zaposliti novih deset tisuća ljudi, unatoč tome što je tvrtka pod jakim političkim pritiskom američke vlade, koja tvrdi da TikTok služi i za špijuniranje korisnika.

Do početka svibnja ove godine aplikacija TikTok preuzeta je s interneta više od dvije milijarde puta, čemu je, uz ostalo, pridonijela i pandemija koronavirusa. Samo u prvom tromjesečju, dakle još prije pandemije, TikTok je preuzet 315 milijuna puta što je svjetski rekord za jednu aplikaciju na pametnim mobitelima, tvrdi se u studiji analitičke kuće Sensor Tower.

ByteDance upravlja s ukupno dvadesetak aplikacija, raznih namjena, od onih koje prenose vijesti, emitiraju glazbu ili služe za igranje video igara, do onih koje se koriste umjetnom inteligencijom u pripremi i izradi sadržaja kao što je Toutiao. Neke od tih aplikacija dostupne su u cijelom svijetu, a neke samo u Kini.

Većina aplikacija tvrtke ByteDance namijenjena je vrlo mladoj publici – dvije trećine njihovih korisnika mlađe je od trideset godina. Sve se mogu personalizirati i sve imaju ugrađene algoritme koje korisnicima preporučuju usluge i sadržaje.

Tvrtka ByteDance se u stanovitom smislu može smatrati laboratorijem za umjetnu inteligenciju specijaliziranim za razvoj algoritama koji brzo otkrivaju sklonosti i potrebe korisnika.

ByteDance operira globalno, no najviše je usmjeren na tri najveća tržišta: kinesko, indijsko i američko. Zarađuje uglavnom od oglašavanja i naplate transakcija od prodaje razne robe putem njenih aplikacija.

Tvrtka je utemeljena prije osam godina u jednom stanu u Pekingu. Prvi proizvod bila joj je aplikacija Toutiao (umjetnom inteligencijom pogonjeni agregator vijesti).

Novac prikuplja intenzivno od 2014., ulaganjima raznih fondova rizičnog kapitala. U srpnju ove godine ta ulaganja dosegla su iznos veći od 140 milijardi dolara što ByteDance čini najvrijednijim startupom na svijetu.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: