Najvrijedniji startup na svijetu?

Kineska tvrtka Bytedance vrijediti će 75 miijardi dolara

0 Flares 0 Flares ×

Kineski startup Bytedance proizveo  je aplikaciju za prikupljanje vijesti utemeljenu na algoritmima umjetne inteligencije, koja je, konceptom, negdje između onoga što rade Google i Facebook.

Tvrtku je prije sedam godina utemeljio Zhang Yiming, lokalno školovani informatičar-programer, i tada, kad je tek krenula, nije privukla veću pozornost jer mnogima nije bilo jasno kako će (i može li) nadmašiti brojne internetske portale kojima je jedina funkcija prenošenje vijesti i koje financijski podupiru kineski divovi kao što su Tencent i Alibaba te kako će zarađivati novac na nečemu u čemu ni Google nije ostvario rezultat.

Zhang Yimin

Veliki broj korisnika privlači oglašivače, no Bytedance oglase prikuplja sam, bez pomoći marketinških agencija koje još zaziru od jačeg angažmana bojeći se da će i Bytedance stradati od neke nepredviđene akcije kineskih regulatora.

Gotovo sedam godina poslije, tvrtka Bytedance Ltd. na putu je tržišne kapitalizacije veće od 75 milijardi eura – što je više i od Ubera.

Bytedance je zapravo skupina aplikacija za pametne mobitele koja prikuplja video vijesti, ali je i tražilica i društvena mreža, istodobno.

Bytedance je počela kao aplikacija za kineski medij Jinri Toutiao, zatim je sebi dodala video-uslugu, TikTok (poznatu u Kini po nazivu Douyin) a sada se širi i izvan Kine te ima više stotina milijuna korisnika, kako u Kini tako i u svim zemljama Jugoistočne Azije, Japanu i Sjedinjenim Državama.

Bytedance analizira što korisnici gledaju i na temelju te analize i preporuka drugih korisnika, kreira dostavu video-vijesti (traju najviše petnaest sekundi) na mobitel.

 

Opširniji članak o startup tvrtki koja se procjenjuje kao najvrijednija na svijetu, s više pojedinosti tko je u njih, koliko i zašto investirao, pročitajte na mrežnom odredištu Bloomberg.

Početkom godine, američki poslovni časopis Fast Company uvrstio je Bytdance u 50 najinovativniih tehno tvrtki u svijetu.

___

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: