Napredna rješenja za pametne gradove

HT Grupa i Sveta Nedelja

0 Flares 0 Flares ×
Dario Zurovec, gradonačelnik grada Sveta Nedjelja i Marijana Bačić, potpredsjednica za Korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu, nakon potpisivanja ugovora. Foto: HT

10. prosinca 2021. – Hrvatski telekom i Grad Sveta Nedelja potpisali su danas ugovor o provedbi istraživačko-razvojnog pilot projekta pametne javne rasvjete.

Riječ je o rješenju koje je u potpunosti razvijeno unutar HT-a, može raditi na svim tipovima mrežnih tehnologija, uključujući 3G, 4G, 5G, NB IoT i primjenjivo je na svim vrstama javne rasvjete te će značajno doprinijeti energetskoj učinkovitosti Svete Nedelje, ali i kvaliteti života, sigurnosti građana i smanjenju svjetlosnog zagađenja.

Provedbom ovog projekta, stupovi javne rasvjete u Svetoj Nedelji dobit će nove funkcije, odnosno postat će „pametni“ te će biti moguće bežičnim putem na daljinu upravljati i nadzirati svjetiljkom.

Nove funkcije uključivat će i praćenje osnovnih vremenskih uvjeta, koji uključuju temperaturu, vlagu, tlak i UV zračenje, praćenje kvalitete zraka, mjerenje energetskih pokazatelja svjetiljke, dok će dio stupova imati funkciju detektiranja prolaska pješaka i mjerenja buke u prometu.

Za potrebe realizacije ovog projekta, HT Grupa će osigurati potreban hardver, softver i uslugu povezivanja, a Grad Sveta Nedelja će ustupiti na korištenje infrastrukturu javne rasvjete i osigurati ugradnju upravljačko-komunikacijskih modula na tijela javne rasvjete.

Predviđeno trajanje pilot projekta bit će šest mjeseci tijekom kojih će stručni tim grada Sveta Nedelja i HT-a zajednički analizirati podatke i rad sustava te graditi znanje s ciljem optimizacije rješenja i pružanja što bolje usluge kako građanima tako i Gradu.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: