Naš čovjek u Bruxellesu

Izvjestitelj za Digitalnu Europu

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. rujna 2019. Imenovanje Valtera Flege za izvjestitelja za Digitalnu Europu važna je vijest za cijelu hrvatsku ICT industriju, ali i za gospodarstvo, znanost i obrazovanje u našoj zemlji. Taj položaj je važan i pruža Hrvatskoj priliku za snažnije sudjelovanje u stvaranju kvalitetnog zakonodavnog okvira za Digitalnu Europu.

Hrvatska ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u Hrvatskoj. U usporedbi s drugim detektiranim industrijskim pokretačima, poput metalne, prehrambene ili farmaceutske industrije, ICT industrija je u 2018. godini pokrenula najviše tvrtki, ostvarila najveće prihode, stvorila najveću dodanu vrijednost i po zaposlenom uplatila najviše poreza i doprinosa u državni proračun.

Valter Flego trebao bi potaknuti revidiranje hrvatske politike prema digitalnoj industriji

Neke procjene su da hrvatska digitalna ekonomija u ovom trenutku generira prihode od 1,2 milijarde eura, a da je potencijal rasta do 2025. godine 8,3 milijardi eura.

Budući da u Hrvatskoj ICT industrija nije prepoznata kao vertikalna industrija, otežano je i financiranje razvojnih projekata iz sredstava za istraživanje i razvoj. Suprotno tome, veliki dio zemalja članica, ICT industriju postavljaju kao okosnicu svojih industrijskih politika i time otvaraju put za financiranje velikih i važnih projekata.

Budući program Digitalna Europa, koji bi trebao biti vrijedan 9,2 milijarde eura, upravo otvara mogućnost ulaganja u područja superračunala, kibersigurnosti, umjetne inteligencija, digitalnih vještina i općenito digitalne transformacije.

„Odabir Valtera Flege trebao bi potaknuti revidiranje politike prema digitalnoj industriji. Ovim imenovanjem Hrvatska je dobila zastupnika u Europskom parlamentu koji sudjeluje u kreiranju okvira za korištenje budućeg značajnog financijskog programa, te očekujemo još jači doprinos države i poziv na dijalog s gospodarstvom. Mi ćemo sa svoje strane, kao Udruga nastojati uključiti u izradu provedbenih dokumenata za program Digitalnu Europu, kako bismo svi zajedno iskoristili maksimum za hrvatsko gospodarstvo i znanost“, izjavio je Boris Drilo, predsjednik Udruge HUP-ICT.

Više pojedinosti: http://valterflego.com/uvodna-rijec/

____

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: