Natječaj za najbolje tvrtke u zaštiti okoliša

Otvoren do 20. srpnja

0 Flares 0 Flares ×

10. lipnja 2021. – Prijave za Hrvatsku i Europsku nagradu za tvrtke koje su postigle izvrsnost u zaštiti okoliša otvoren je još nešto više od mjesec dana, do 20 srpnja. Traže se proizvodi, procesi i projekti koji su dokazano bolji od postojećih i odmah primjenjivi. Kategorije za hrvatsku nagradu jednake su kao iz za europsku poslovnu nagradu za okoliš (EBAE – European Business Awards for the Environment) jer će se finalisti našeg natječaja moći prijaviti i za to priznanje.

Pet je kategorija: upravljanje – za iznimne organizacije ili skupine organizacija sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koji im omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava; proizvodi i usluge – za stavljanje na tržište novog proizvoda ili usluge koji daje značajan doprinos zaštiti okoliša i održivom razvoju; proces – za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj; međunarodna poslovna suradnja – za suradnju u kojoj sudjeluje barem jedan privatni subjekt iz Europske unije i drugi iz privatnog, javnog, nevladinog ili akademskog sektora države u razvoju ili s gospodarstvom u tranziciji te u kategoriji poslovanje i bioraznolikost – za uspješan poslovni model, sustav upravljanja, proizvode i usluge ili za međunarodnu suradnju s državom u razvoju koja daje značajan doprinos zaustavljanju gubitka bioraznolikosti i koja podržava prirodne ekosustave.

Svaka od kategorija ima svoju komisiju i prvo ocjenjivanje projekata za svaku od njih obavlja se online. Nakon toga, te komisije se sastaju uživo kako bi temeljito pretresli sve finaliste odabrane u online dijelu. Prijave za dodjelu priznanja i nagrada mogu podnijeti pravne osobe registrirane u Hrvatskoj za jednu ili više kategorija, a obrasci za prijavu su izrađeni za svaku od pet kategorija i nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Tip prijava može se podijeliti na dvije osnovne skupine, velike kompanije koje prijavljuju inovacije u postojećim tehnološkim procesima i male tvrtke s potpuno novim idejama i konceptima.

HGK hrvatskim tvrtkama nudi i pomoć pri izradi prijave


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: