Ne smanjuje se naknada za obnovljivu energiju

Minstrastvo nije prihvatilo smanjenje naknade za obnovljive izvore energije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 20. svibnja 2020. – U Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju i Prijedlogu Uredbe o kriterijima za plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije uvažilo ni jedan prijedlog HGK niti bilo kojeg drugog sudionika javnog savjetovanja.

Komora je predlagala da se predloženo umanjenje visine naknade za tvrtke s potrošnjom električne energije većom od 1 GWh godišnje primjenjuje i na manje potrošače jer bi po prihvaćenom modelu tek 85 tvrtki od ukupno 809 moglo ostvariti to pravo.

Predloženi model kao uvjete određuje da tvrtka mora imati godišnju potrošnju električne energije veću od 1 GWh te električni intenzitet (omjer troškova za električnu energiju i bruto dodane vrijednosti) veći od 5 posto, odnosno veći od 20 posto za veliki broj industrijskih tvrtki u proizvodnji namještaja, tekstila, kože i obuće te nekim drugim industrijama. Time se prednost daje velikim potrošačima električne energije u odnosu na one manje, iako i drugi proizvođači također mogu imati veliki udio troškova za struju. Stoga je HGK, u dogovoru sa svojim članicama, predlagala da se prednost daje kriteriju udjela troškova za električnu energiju u ukupnim troškovima jer bi se tako obuhvatio veći i reprezentativniji broj tvrtki kojima troškovi za električnu energiju predstavljaju značajnu stavku u poslovanju, a ne bi se kompromitirale spomenute EU smjernice, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš, dodavši da je sporna i klasifikacija tvrtki po NKD-u.

Iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK su naglasili kako je dosta tvrtki iz tog sektora vrlo blizu praga od 1 GWh, ali ga ne prelaze pa će stoga biti najviše pogođene jer će njihova izravna konkurencija praktički dobiti značajne pogodnosti smanjenjem naknade, a oni će upravo izgubiti mogućnost povećanja obujma aktivnosti promatrane industrije paralelno uz njenu konkurentnost.

Iz redova tvrtki Udruženja poljoprivrede tražilo se ukidanje naknade za tvrtke koje koriste vlastita postrojenja OIE izvan tarifnog sustava te viškove predaju u mrežu, a njihovo vlastito korištenje obnovljive energije ni na koji način se ne vrednuje.

Direktor bjelovarske tvrtke Gala i predsjednik HGK ŽK Bjelovar Jakov Ćorić smatra da tvrtke poput njegove, koje već proizvode energiju za svoje potrebe koristeći OIE, treba u potpunosti osloboditi plaćanja te naknade.

Time bi se dodatno potaknulo na nova ulaganja u OIE, kao i da se tvrtke koje tek planiraju uvesti sustav proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije brže uključe u projektiranje i izvedbu istih, kazao je Ćorić, napomenuvši kako Gala godišnje troši 900.000 kWh pa ne zadovoljava kriterije za umanjenje naknade, ali putem fotonaponskog sustava (vlastita investicija) zadovoljava više od 50 posto svojih potreba, točnije 485.000 kWh.

Zato je HGK za takve tvrtke predložila ukidanje plaćanja OIE naknade, budući da same doprinose povećanju udjela obnovljive energije u ukupnoj potrošnji, za što ne dobivaju nikakvu drugu naknadu.

Uz poljoprivrednike i drvoprerađivače, svoje zahtjeve su imale i tvrtke iz Udruženja kožarsko prerađivačke industrije HGK, Udruženja tekstilne i odjevne industrije te Grupacije za gumu, a uključile su se i tvrtke koje imaju postrojenja u sustavu ETS-a kojima će se povećati naknada za OIE, a koje su članice Zajednice HGK za zaštitu okoliša u gospodarstvu. Svi onu detaljno obrazložili i argumentirali svoje prijedloge, no Ministarstvo ništa od navedenog nije prihvatilo.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: