Ne zaustavljajte javnu nabavu!

HUP traži od Vlade

0 Flares 0 Flares ×
Više od 55 posto prihoda domaće ICT industrije dolazi od poslova s javnim sektorom.

Zagreb, 16. travnja 2020. – Hrvatska udruga poslodavaca, njen  ogranak koji okuplja tvrtke iz informatičke i telekomunikacijske industrije, smatra kako racionaliziranje troškova javnog sektora bez zadiranja u nužne procese digitalne transformacije i provedbe EU projekata, nema smisla.

Poslodavci drže kako kriza koju proživljavamo nije pogodan trenutak za zaustavljanje procesa javne nabave i investicija.

Javna nabava i nova ulaganja nužni su za održavanje likvidnosti poduzetnika jer su javne tvrtke i tijela javne uprave značajan naručitelj roba i usluga koje nudi privatni sektor.

Štednja usporava oporavak.

Štoviše, HUP smatra da će ukidanje javne nabave dodatno otežati i produljiti krizu te povećati njene negativne učinke. Skraćeno rečeno, štednja usporava oporavak.

Odlukom Vlade ostavljena je mogućnost provedbe novih postupaka javne nabave ako za nju postoji opravdan razlog i ako je riječ o projektima sufinanciranima iz fondova Europske unije.

Međutim, ako se zaustavi prijava EU projekata (jer neće biti moguće dobiti odobrenje za iznos koji sufinancira nacionalna komponenta), nastat će dugoročna gospodarska šteta i za korisnike i za dio gospodarstva koji bi bio uključen u njihovu realizaciju. Stoga je jedan od prijedloga HUP-a uvođenje prethodne suglasnosti za prijave budućih EU projekata.

Prekidom javne nabave bit će pogođeni svi koji rade s državom, no možda najveći udar će doživjeti hrvatska informatička industrija koja je dobavljač brojnih tehnologija koje omogućavaju efikasno izvršavanje temeljnih segmenata djelovanja obveznika javne nabave.

Riječ je o proizvođačima računovodstvenih programa, programa za funkcioniranje i naplatu komunalnih sustava i mnogih drugih sustava o kojima ovisi sve ono što se u Hrvatskoj danas radi na digitalan način.

Usporavanjem i odgodom provedbe postupaka nabave koje se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova dovodimo se i u opasnost od neispunjenja preuzetih obaveza prema EU te ne iskorištavanju sredstava koja su nam alocirana do kraja 2023. godine.

Oglasnik javne nabave.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: