Neoporezive potpore radnicima

Na područjima pogođenim potresom

0 Flares 0 Flares ×
Od početka ovoga tjedna poslodavci mogu svim radnicima koji su pretrpjeli štetu isplatiti neoporezive potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe Ilustracija: Pexels

Zagreb, 7. siječnja 2021. – Nakon što je Vlada Republike Hrvatske proglasila katastrofu na području pogođenim potresom uveden je privremeni prestanak obračuna i plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima, na područjima koja su pogođeni posljedicama potresa.

Člankom 4. stavkom 4. Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da se potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda koje poslodavac isplaćuje radniku ne smatraju primitkom od kojeg se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada ako se radi o potpori zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada RH pod uvjetom da su omogućeni svim radnicima koji su pretrpjeli štetu.

Od jučer poslodavci mogu svim radnicima koji su pretrpjeli štetu isplatiti neoporezive potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe.

Uputa je da bi poslodavci trebali u svojim evidencijama osigurati podatke o radnicima kojima su isplatili potporu za štetu pretrpljenu od elementarne nepogode odnosno katastrofe kao i datum isplate i isplaćenom iznosu, budući da u trenutku isplate nisu raspoloživi podaci o konačnoj procjeni štete pod uvjetom da su potpore omogućene na transparentan način svim radnicima koji su štetu pretrpjeli. Iznos potpore ne može biti viši od procijenjene štete.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: