Nepovratni učinci klimatskih promjena

Izvještaj organizacije Ujedinjenih naroda

0 Flares 0 Flares ×

11. kolovoza 2021. – UN-ov Međudržavni panel o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) predstavio je najnoviji i do sada najobuhvatniji izvještaj (na više od 3000 stranica) o krizi kojoj su uzrok promjene klime na planetu. Izvještaj je naslovljen Climate Change 2021: The Physical Science Basis i upozorava na nepovratne posljedice globalnog zatopljenja, uzrok kojem su, najviše, djelovanja ljudi.

Razina stakleničkih plinova dosegla je točku na kojoj će već sada imati utjecaj na klimatske promjene u slijedećim desetljećima, pa i stoljećima, tvrdi 200 znanstvenika koji su izradili UN-ov izvještaj.

Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, Antoniu Guterresu, pridružili su se gotovo svi političari svijeta, od onih najjačih do naših, u izjavi kako je riječ o “crvenom alarmu” čovječanstvu koje mora poduzeti sve što može kako bi spriječilo klimatsku katastrofu prema kojoj srljamo.

Što se tiče biznisa i klimatskih promjena samo u prvoj polovici ove godine njihove razne fizičke posljedice rezultirale su gubicima većim od 71 milijarde dolara, a za naknadu tih šteta bilo je osigurano samo 29 milijardi dolara.

Prosječna temperatura zraka na planetu Zemlja doseći će razinu za dva stupnja višu nego što je bila početkom 19. stoljeća, dakle prije industrijskog doba.

Znanstvenici su još upozorili i na manje vjerojatne no vrlo moguće nove prijelomnice u razvoju klime, kao što su gubitak arktičkog leda, daljnji gubitak šumskog pokrova pa čak i promjenu smjera golfske struje u Atlantskom oceanu.

Vremenske nepogode biti će sve češće i sve snažnije, počevši od toplinskih valova, poplava i snažnih vjetrova. Sjeverni dijelovi planeta sada se zagrijavaju dvostruko brže od prosjeka ostatka svijeta. Razina mora raste i rasti će nekoliko slijedećih stotina, a možda i tisuću godina, bez obzira što mi sad učinili.

Izvještaj UN-ova Međudržavnog panela o klimatskim promjenama objavljen je tri mjeseca prije novog sastanka o klimatskim promjenana, u Glasgowu, u listopadu (COP26) ove godine.


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: