Nestašica čipova pogađa proizvođače automobila

Toyota, Ford, GM, Land Rover

0 Flares 0 Flares ×
Toyota terenac: Foto: Kelson Downes / Pexels

20. kolovoza 2021. – Jučer je Toyota, najveći proizvođač automobila na svijetu, objavila da smanjuje svoje kapacitete za čak 40 posto i to zbog nestašice čipova i utjecaja pandemije u Japanu i na zemlje jugoistočne Azije u kojima ima pogone. U tome su se Toyoti pridružile i tvrtke Ford i tvrtka General Motors, koje smanjuju proizvodnju u svojim pogonima u Sjedinjenim Državama.

Toyota mesečno proizvede gotovo milijuna automobila – u rujnu će ih proizvesti tek 540 tisuća, a to znači i da će doći i do smanjenja isporuka: osamdesetak tisuća manje u Americi i 40 tisuća manje Toyotinih automobila bit će isporučeno Europi.

Vijetnam i Malezija su zemlje koje su presudne za proizvodnju elektroničkih komponenti koje se ugrađuju u sve – računala, mobitele, automobile, a Tajland, zemlja u kojoj Toyota ima najveću tvornicu, ima rekordan broj zaraženih korona virusom.

Sve do sad, Toyota je odoljevala nestašici elektroničkih komponenti jer je imala velike zalihe tih uređaja te logistiku izvježbanu za krize u prethodnim prirodnim katastrofama. Proizvodne kapacitete su smanjili i kineski Geely i Jaguar Land Rover, još prije.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: