Nestašica pijeska

Svijet koristi 55 milijardi tona pijeska svake godine

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. prosinca 2019. – Rast urbanih područja diljem svijeta doveo je do iznimno velike potražnje za pijeskom – materijalom koji se ugrađuje u gotovo sve što gradimo, iako ga često ne primjećujemo. Svijet koristi 55 milijardi tona pijeska svake godine, što taj materijal čini trećim najviše korištenim materijalom na planetu.

Bez pijeska nema asfalta, stakla a bome ni betona – osnovnih građevnih elemenata zgrada koje se grade u 21. stoljeću.

Potražnja za pijeskom je problematična i zbog toga što je vrsta pijeska koja se koristi u izradi betona posebna vrsta koja se nalazi samo na dnu rijeka, jezera i u poplavnim područjima. Pijesak iz pustinja ne može se koristiti za izradu betona pa gradovi koji se nalaze na rubu tih područja, kao što su Kairo i Dubai, primjerice, moraju uvoziti riječni pijesak.

Problem s prekomjernim izvlačenjem pijeska s dna rijeka je, prije svega, ekološke naravi jer pijesak služi kao filtar koji pročišćuje vodu, a dodatni problem je što rijeke iz kojih se izvlači previše pijeska jače poplavljuju okolna područja. Kina je zabranila vađenje pijeska iz rijeke Yangtze, nakon što su poplave potkopale njene obale i konstrukciju nekoliko mostova, a “pješčana mafija” u Indiji ubila je novinara koji je izvještavao o njihovoj ilegalnoj raboti, kao i policajca koji ih je pokušao zaustaviti.

Uglavnom, dalji građevinski radovi u velikim gradovima će poskupjeti jer je kvalitetnog pijeska ima sve manje i nabavlja se iz sve udaljenijih područja.

Problem će se pokušati riješiti zamjenskim materijalima za pijesak koji se koristi pri izradi betona, materijalima kao što su granule reciklirane plastike, piljevina, slama, a pijesak se može izvući iz iz građevinskog otpada.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: