Niz hotela za pčele samice

Pametna rješenja za spas pčela i ekosustava

0 Flares 0 Flares ×

11. svibnja 2022. – Tvrtka A1 Hrvatska danas je, u zagrebačkom Botaničkom vrtu, postavila treći niz hotela za solitarne pčele – pčele koje ne žive u košnicama i koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima. Riječ je o društveno odgovornom projektu kojeg je A1 nazvao GigaBEEtno.

Cilj je očivati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati javnost i podizati svijest o važnosti tih marljivih bića za ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. Projekt se provodi u suradnji s Go2Digitalom.

Znanstvenici procjenjuju da na svakom trećem zalogaju hrane koju pojedemo možemo zahvaliti pčelama.

Nikola Kezić, Vanja Stamenković, Petra Boić Petrač, Zrinka Cvitešić, Siniša Staničić. Foto: A1

Nakon predstavljanja hotela za pčele, u razgovoru važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su prof. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u našoj zemlji, Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Koliko je važno očuvati život solitarnih pčela istaknuo je prof. Nikola Kezić: „Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 medonosnih pčela, zbog čega je njihov opstanak ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima. Ljudska aktivnost je uvelike smanjila broj njihovih staništa te je sada potrebna intervencija u izgradnji nastambi gdje se pčele mogu sakriti tijekom nepovoljnih uvjeta kao i prezimiti. Dodatan faktor koji otežava njihov život u gradovima je zagađenje zraka te mi je drago da se ovim projektom adresira i taj problem“.

U sklopu ovog projekta izgrađena su već dva hotela za pčele na području Zagreba – jedan na kampusu A1 Hrvatske na Vrtnom putu, a drugi ispred HALE Zagreb. Potonji se nalazi između dva Go2Digital ekrana i pored njega je IoT stanica za mjerenje kakvoće zraka, koja nudi transparentan uvid svih zainteresiranih korisnika u čistoću zraka kojeg udišu pčele i sva ostala živa bića u Zagrebu.

S trećim hotelom za pčele u zagrebačkom Botaničkom vrtu, ova zelena oaza u centru grada dobiva smještaj za stanare koji održavaju vegetaciju parka na životu, kao i stanicu za mjerenje kakvoće zraka.

Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 medonosnih pčela, zbog čega je njihov opstanak ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima.

Podršku projektu pružila je i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF). „Od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom, čak 1000 ih možemo pronaći u našoj regiji. Znanstvenici procjenjuju da na svakom trećem zalogaju hrane koju pojedemo možemo zahvaliti pčelama. U WWF-u pčelu koristimo kao simbol očuvanja biološke raznolikosti koju gubimo nevjerojatnom brzinom. Možda zvuči nevjerojatno, ali bez pčela bismo se morali oprostiti od namirnica kao što su jagoda, badem, trešnja, kruška ili rajčica. Drugim riječima, o očuvanju pčela ovisi budućnost prirode, a u konačnici i nas, ljudi“, izjavila je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija i donacija građana, WWF Adria.

U glavnoj ulozi prijatelja projekta našla se i glumica Zrinka Cvitešić, koja se za potrebe predstave u kojoj glumi već educirala o važnosti pčela te želi i druge potaknuti da povećaju svoju svijest.

Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta, istaknuo je da Botanički vrt imam vrijednu zbirku hrvatske flore te da pčele očekuje siguran dom u mirnom okruženju. „Ovaj vrt je mnogo više od raznolike i brojne zbirke živih biljaka, a u našoj urbanoj oazi u metropoli skladno živi više od 7.000 različitih biljnih vrsta. Drago nam je što smo dio ovog projekta i što javnost sve više spoznaje važnost solitarnih pčela, i pčela općenito, za našu floru i život na Zemlji“.

Više informacija o pčelama i njihovoj važnosti za ekosustav nalazi se na web stranici GigaBEEtno. Uz dostupne prikaze kakvoće zraka na lokacijama hotela za pčele, ondje se mogu pronaći i edukativni sadržaji prilagođeni za djecu školskog i vrtićkog uzrasta. Prije svega, video sadržaji i korisni materijali za sve one koji žele izraditi vlastiti hotel za pčele, kao i preuzeti plakat o svijetu pčela.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: