Njemačka je partner

Novosti u plaćanju i slanju radnika i plaćanju poreza

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 5. prosinac 2019. – Jučer je u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore održan poslovno-stručni skup Njemačka kao poslovna destinacija.

Njemačka je najveći inozemni partner i treći investitor u Hrvatsku, no s tom zemljom imamo i dosta velik robni deficit te se još gombamo s mnoštvom administrativih barijera poslovanju na tom tržištu.

Posao u Njemačkoj dodatno će zakomplicirati i nova direktiva Europske unije o prekograničnom pružanju usluga, koja stupa na snagu slijedeće godine i donosi odredbe o minimalnim plaćama, načinima slanja radnika na druga tržišta i novi porezni tretman.

Stoga će hrvatskim tvrtkama koje posluju u Njemačkoj trebati dodatna pomoć. Hrvatska gospodarska komora zato otvara svoje predstavništvo u Münchenu, preko kojeg će jačati gospodarsku suradnju i pomagati hrvatskim poduzećima na tom tržištu. Hrvatske tvrtke mogu zatražiti pravnu i poreznu pomoć i od Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, koja zastupa više od 400 članova. U suradnji s HGK, ta komora odnedavna nudi pomoć i hrvatskim startupima u izlasku na njemačko tržište i u traženju partnera.

Hrvatski izvoz u Njemačku u prošloj godini iznosio je gotovo dvije milijarde eura, a istovremeno smo iz te zemlje uvezli robe u vrijednosti 3,6 milijardi eura. Najviše uvozimo motorna vozila, u vrijednosti 370 milijuna, a naši glavni izvozni proizvodi su upravo dijelovi za automobile, u vrijednosti 127 milijuna eura.

Na stručnom skupu predstavljene su i promjene koje donosi nova EU direktiva, a koje se tiču slanja radnika u Njemačku. Najveća novost je to što poslodavac koji na strano tržište šalje radnike privremeno, više neće biti obvezan samo na mimimalnu plaću, nego i na mimimalne primitke koji uključuju dodatke za hranu, kao i dodatke za putovanje i smještaj. Jednako tako direktiva obvezuje i na maksimalno radno vrijeme i vrijeme odmora, zaštitu na radu, sigurnost, higijenu, zaštitu trudnica i doilja, te izbjegavanje diskriminacije.

Privremeno obavljanje posla može trajati godinu dana, uz mogućnost opravdanog produljenja za dodatnih šest mjeseci. Radnicima se pri tome mora dati novi ugovor o radu ili dodatak ugovora o radu koji rješava pitanja trajanja rada u inozemstvu, radno vrijeme, neradne dane, valutu isplate plaća, druga primanja i uvjete vraćanja u zemlju.

U 2017. godini 417 tisuća stranaca došlo je raditi na taj način u Njemačku. Na razini EU, 0,4 posto svih radnika radilo je u drugim državama. U Hrvatsku je iz inozemstva došlo raditi više od 9800 ljudi, a iz Hrvatske je u inozemstvo privremeno radi posla otišlo više od 47 tisuća radnika. Najveći dio radnika, njih 47 posto, EU granice prelaze kako bi odradili poslove u građevinskom sektoru.

Na skupu Njemačka kao poslovna destinacija predstavljene su i mogućnosti nastupa hrvatskih tvrtki na sajamskim događanjima u Njemačkoj. Prošle godine je u Njemačkoj bilo 350 sajmova, od kojih je polovica međunarodnih s 15,5 milijuna posjetitelja i 250 tisuća, većinom inozemnih, izlagača. Čak 60 posto vodećih sajmova u svijetu održava se u Njemačkoj, što je hrvatskim poduzetnicima prilika za internacionalizaciju poslovanja.

Najveći izazov hrvatskim tvrtkama u izlasku na strana tržišta su certifikati, a korporacije traže od naših tvrtki automatizaciju proizvodnje kako bi se ona lakše mogla kontrolirati.

Hrvatski izvoz u Njemačku u prošloj godini iznosio je gotovo dvije milijarde eura, a istovremeno smo iz te zemlje uvezli robe u vrijednosti 3,6 milijardi eura. Najviše uvozimo motorna vozila, u vrijednosti 370 milijuna, a naši glavni izvozni proizvodi su upravo dijelovi za automobile, u vrijednosti 127 milijuna eura.

Njemački investitori su od početka devedesetih do sredine ove godine u Hrvatsku investirali 3,3 milijarde eura. Najveći ulagači su Deutsche Telekom, Siemens, Bayer i ThyssenKrupp.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: