Nobel za ekonomiju

Dva Amerikanca dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju.

0 Flares 0 Flares ×
William D. Nordhaus, profesor ekonomije sa Sveučilišta Yale i Paul M. Romer, sa Sveučilišta New York

William D. Nordhaus, profesor ekonomije sa Sveučilišta Yale i Paul M. Romer, sa Sveučilišta New York (do kraja siječnja ove godine bio je potpredsjednik Svjetske banke) proglašeni su dobitnicima nagrade švedske Kraljevske akademije znanosti vrijedne devet milijuna švedskih kruna (1,1 milijun dolara). Nagradu dijele ravnopravno.

Švedska Akademija znanosti kaže da Romerov rad objašnjava na koji se način ideje do kojih se dolazi u razvoju novih tehnologija razlikuju od ostalih dobara i zašto zahtijevaju drukčije uvjete za uspjeh na tržištu.

Nordhaus je među prvima, još u devedesetim godinama prošlog stoljeća, napravio model koji opisuje globalnu među-igru ekonomije i klime.

Pokazao je kako je najučinkovitiji model za rješavanje problema stakleničkih plinova u globalno proširenoj shemi ugljičnih poreza. Drukčije rečeno, našao je način kako uklopiti klimatske promjene u dugoročnu makro-ekonomsku analizu.

William Nordhaus je rođen 1941., a Paul Romer, 1955.

Nobelova nagrada za ekonomske znanosti uspostavljena je 1968. godine, nakon što je Švedska središnja banka (Sveriges Riksbank) donirala novac za tu svrhu, povodom tadašnje 300-te obljetnice rada te banke.

Do sada je dodijeljeno 47 Nobelovih nagrada za ekonomiju, a bilo je 75 laureata. Prosječna dob dobitnika je 67 godina, a samo jednom ju je dobila žena. Nobleova nagrada za ekonomiju najmlađa je Nobleova nagrada.

Više pojedinosti potražite ovdje: http://www.nobelprize.org
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: