Nobelova nagrada za Gretu?

Za mir. Blockchain u Švicarskoj. Hrvatska za pustolove.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. rujna 2020. Novosti, ukratko:

Nobel? Thunberg? Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir mogla bi biti dodijeljena svjetski poznatoj mladoj ekološkoj aktivistici, Greti Thunberg i njenom pokretu “Petkom za budućnost” (Fridays for Future). Razlog? Naglasiti poveznicu između šteta koje ljudima nanose klimatske promjene i prijetnji miru i globalnoj sigurnosti. Dobitnica ili dobitnik Nobelove nagrade za mir bit će objavljen početkom listopada. Gretu su nominirala tri norveška pravnika i dva zastupnika švedskog parlamenta. Ako dobije nagradu, sedamnaestogodišnja Šveđanka bit će istih godina kao i Malala Yousafzai, do sad najmlađa laureatkinja. Više pojedinosti.

Zakon o Blockchainu u Švicarskoj. Propis koji će dopustiti decentralizirane financijske transakcije u toj zemlji prošao je parlamentarnu proceduru i očekuje se da će biti na snazi već početkom slijedeće godine. Riječ je o široj reformi financijskog zakonodavstva kojom se osvježava više propisa, od zakona o bankrotu do trgovine vrijednosnim papirima. “Blockchain Act”, koji se nalazi u tom paketu, stvara u Švicarskoj regulatorni okvir koji će znatno pogodovati poslovanju gotovo 1000 blockchain tvrtki koje zapošljavaju gotovo 5000 ljudi.. Više pojedinosti.

Pustolovna destinacija Hrvatska. Naša zemlja nalazi se među vodećim pustolovnim turističkim destinacijama, a korona je u tom segmentu utjecala i promjenom strukture gostiju. Odmah poslije zaključavanja puno domaćih gostiju imalo je potrebu boraviti u prirodi i baviti se fizičkim aktivnostima. Uz to, aktivni i pustolovni turizam više se odvija u vansezonskom periodu. No i taj turistički segment treba potporu države. Kako bilo, prema podacima iz „Indeksa razvoja pustolovnog turizma 2020.“ Svjetske udruge pustolovnog turizma (ATTA), Hrvatska je ove godine zauzela prvo mjesto po konkurentnosti među top pet destinacija u regiji Istočna Europa i Središnja Azija,  te 11. mjesto među 163 zemlje u kategoriji pustolovnih destinacija u razvoju. Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: