Nova pravila za digitalne platforme

Europa spremna za digitalno doba

0 Flares 0 Flares ×
© Europska komisija 2020

Bruxelless, 15. prosinca 2020. – Europska komisija danas je predložila vrlo ambicioznu reformu svog jedinstvenog digitalnog prostora. Riječ je o sveobuhvatnom skupu novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, internetske stranice za kupoprodaju i druge internetske platforme koje posluju u Europskoj uniji.

To su Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Cilj im je bolje zaštititi potrošače i njihova temeljna prava na internetu te stvoriti pravednija i otvorenija digitalna tržišta za sve dionike.

Pravila će biti ujednačena na cijelom jedinstvenom tržištu i potaknuti će inovacije, rast i konkurentnost, a korisnicima ponuditi nove, bolje i pouzdane internetske usluge.

Prijedlozi novih europskih zakona podržati će i rast manjih platformi, malih i srednje velikih te novoosnovanih poduzeća koja će imati jednostavan pristup kupcima na cijelom jedinstvenom tržištu uz istodobno smanjenje troškova usklađivanja sa zakonodavstvom.

Nadalje, novim pravilima zabranit će se nepošteni uvjeti koje nameću platforme koje su postale ili za koje se očekuje da će postati nadzornici pristupa jedinstvenom tržištu. Ta dva nova prijedloga temelj su ambicije Europske komisije da ovo desetljeće postane digitalno desetljeće Europe.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: