Novac za dva ekološka projekta iz Hrvatske

122 milijuna eura za dekarbonizaciju

0 Flares 0 Flares ×
Cilj projekta Closed Carbon Geothermal Energy, iz Draškovca, u Međimurju, je stvaranje topline bez emisije ugljičnog dioksida Ilustracija: Geothermae d.o.o.

28. srpnja 2021. – Prvi put od osnivanja Inovacijskog fonda Europska unija ulaže 118 milijuna eura u 32 mala inovativna projekta u 14 država članica EU-a, Islandu i Norveškoj.

Bespovratnim sredstvima podupirat će se projekti za uvođenje na tržište niskougljičnih tehnologija za energetski intenzivne industrije, vodik, skladištenje energije i energiju iz obnovljivih izvora.

Osim tih bespovratnih sredstava, 15 projekata u 10 država članica EU-a i Norveškoj primit će pomoć za razvoj projekta u vrijednosti do 4,4 milijuna eura kako bi mogli napredovati prema sljedećoj fazi.


Iz naše zemlje finacirati će se dva projekta. U projektu nazvanom Decarbomalt Croatia riječ je o dekarbonizaciji industrije slada konstrukcijom solarne elektrane i kapaciteta za skladištenje, a cilj je imati obnovljiv izvor energije za sušenje slada. Drugi projekt iz Hrvatske nosi naziv Closed Carbon Geothermal Energy i cilj mu je stvaranje topline bez emisije ugljičnog dioksida, primjenom nove kombinacije tehnologija u iskorištavanju geotermalne energije i prirodnog plina. Projekt ima potencijal eliminacije stakleničkih plinova od čak 98 posto, a izvodi ga tvrtka Geothermae d.o.o.


Neovisni stručnjaci ocijenili su 32 projekta odabrana za financiranje s obzirom na njihov potencijal za smanjenje emisija stakleničkih plinova u usporedbi s konvencionalnim tehnologijama i uvođenje inovacija koje nadilaze najnovije tehnologije, kao i njihovu fazu razvoja kako bi se što prije mogli provesti. Ostali kriteriji uključivali su potencijal prilagodljivosti i isplativost.

Odabrani projekti odnose se na niz sektora koji su relevantni za dekarbonizaciju različitih dijelova europske industrije i energetskog sektora. Stopa uspješnosti prihvatljivih prijedloga u okviru ovog poziva na podnošenje prijedloga iznosi 18 %.

Petnaest projekata koji mogu primiti pomoć za razvoj projekta ocijenjeni su kao dovoljno inovativni i obećavajući u pogledu njihova potencijala za smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali još nisu u fazi u kojoj bi se mogli uzeti u obzir za dodjelu bespovratnih sredstava.

Cilj je potpore, koju će Europska investicijska banka pružati kao prilagođenu tehničku pomoć, unaprijediti financijsku ili tehničku zrelost projekata u cilju njihova ponovnog sudjelovanja u budućim pozivima na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: