Novac za plave gospodarstvenike

U listopadu prve prijave za EU sredstva za plavo gospodarstvo

0 Flares 0 Flares ×


Prema posljednjem izvješću Europske komisije iz lipnja ove godine plava ekonomija bilježi kontinuirani rast. S prometom od 566 milijardi eura, sektor generira 174 milijardi eura dodane vrijednosti i stvara radna mjesta za gotovo 3,5 milijuna ljudi.

Prema projekcijama, plava ekonomija trebala bi rasti dvostruko brže od ostatka gospodarstva do 2030. Za Europu to znači i promet od gotovo bilijun (tisuću milijardi) eura.

Plavo gospodarstvo predstavlja sve gospodarske aktivnosti povezane s oceanima, morima ili obalnim područjima s ciljem jačanja ekonomskog rasta i razvoja, povećanja radnih mjesta i poboljšanja životne sredine uz istovremeno očuvanje eko sustava. Obuhvaća sektore kao što su ribarstvo, brodogradnja i turizam, kao i industrije u nastajanju, primjerice energiju oceana i biotehnologiju.

Plavo gospodarstvo treba se integrirati ne samo kroz industrijske sektore, već i kroz različite države i regije – za uspjeh plavog gospodarstva nužna je međunarodna suradnja.

Tome stremi EU projekt Blue boost, vrijedan 1,5 milijardi eura, koji je usmjeren na jačanje marikulture, a cilj mu je poticanje, treniranje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u jadransko-jonskom području. Nositelj tog projekta u našoj zemlji je Županijska komora Zadar.

U sklopu projekta dodijelit će se inovacijski vaučeri u pojedinačnom iznosu od devet tisuća eura za ukupno pet plavih tvrtki iz svakog projektnog područja. Javni natječaj objavit će se u listopadu ove godine, a aplicirati mogu poduzetnici iz Zadarske županije.

Osim projekta Blue boost, u kojemu je nositelj, ŽK Zadar sudjeluje i kao partner u još dva projekta EU koja se odnose na tzv. plavo gospodarstvo: 4helix+ i Mistral.

Projekt 4helix+ usmjeren je na poticanje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u području Mediterana (MED). Cilj projekta je smanjiti jaz između osam mediteranskih regionalnih pomorskih klastera kroz razmjenu znanja među tvrtkama i njihovu suradnju s kulturnim i kreativnim industrijama. Poticanje inovacija (u plavim tradicionalnim sektorima i sektorima u nastajanju) trebalo bi se postići uspostavljanjem digitalnih platformi, organizacijom međunarodnih B2B sastanaka i regionalnih informativnih dana te dodjelom vaučera za inovacije. Inovacijskom vaučer shemom dodijelit će se 480 tisuća eura za najmanje 48 projekata iz sektora plavog gospodarstva, a javni natječaj trebao bi biti objavljen u ožujku 2019. godine.

Cilj Mistrala je osnažiti transnacionalno partnerstvo sastavljeno od osam zemalja kako bi znanje o moru i održivu inovaciju učinili ključnim pokretačima plavog rasta, podržali mediteranske klastere kako bi postali izvrsni posrednici znanja za rastuće plavo gospodarstvo i stvorili i proveli održive razvojne putanje usklađene sa strategijama pametne specijalizacije mediteranskih regija. Naime, Mediteran trenutno zaostaje za EU prosjekom u učinkovitosti inovacija zbog nedostatka suradnje.

Županijska komora Zadar referentna točka za sve informacije i pomoć poduzetnicima pa tako i za apliciranje na spomenute natječaje.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: