Nove statističke regije

Uz četiri nove regije do većih potpora za poduzetnike

0 Flares 0 Flares ×

Prema prijedlogu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, odluka Vlade o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku na NUTS 2 razini omogućit će poduzetnicima ostvarivanje prava na veći stupanj regionalnih potpora nego do sada.

Umjesto sadašnje dvije, formirat će se četiri regije: Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb.

Trenutna podjela Hrvatske je na dvije statističke regije 2. razine, tzv. NUTS 2 statističke regije: Jadranska Hrvatska, koja obuhvaća sedam priobalnih županija te Kontinentalna Hrvatska, koja obuhvaća Grad Zagreb i trinaest preostalih županija.

Glavni nedostatak aktualne podjele na NUTS 2 regije jest veliki utjecaj Grada Zagreba na BDP po stanovniku Kontinentalne Hrvatske.

Naime, glavni grad znatno diže prosjek razvijenosti cijele NUTS 2 regije Kontinentalne Hrvatske s oko 43% prosjeka razvijenosti EU na oko 62%. Posljedice su slabije mogućnosti korištenja regionalnih potpora za poduzetnike na području Kontinentalne Hrvatske, čiji je BDP po stanovniku znatno niži od onog Grada Zagreba.

Primjerice, Grad Zagreb, koji se nalazi na oko 105% prosjeka razvijenosti EU, je oko tri puta razvijeniji od nekih slavonskih županija, koje su na oko 33% prosjeka razvijenosti EU. Međutim, s obzirom na to da se nalaze u istoj regiji, svi imaju iste intenzitete regionalnih potpora za poduzetnike.

Ovom promjenom u svim županijama doći će do povećanja intenziteta regionalnih potpora za poduzetnike za 10-25 postotnih bodova u odnosu na sadašnje stanje. U čak sedam županija povećanje bi dosegnulo 25 postotnih bodova, odnosno povećanje maksimalnoga intenziteta regionalnih potpora sa sadašnjih 25% poraslo bi dvostruko (na 50%) za velika, odnosno s 35% na 60% za srednja te s 45% na 70% za mala poduzeća.

Promjena je značajna i za investicije kojima se dodjeljuju potpore putem Zakona o poticanju ulaganja, koje se u najvećoj mjeri utvrđuju kao regionalne potpore i koje se dodjeljuju temeljem maksimalnoga intenziteta propisanoga kartom regionalnih potpora.

Nakon primjene nove klasifikacije, poduzetnici će moći dolaziti do većih iznosa bespovratnih potpora, a time i do mogućnosti rasta prihoda i povećanja broja radnih mjesta.

Više pojedinosti s jučerašnje sjednice Vlade RH, pročitajte ovdje.

(Izvor: HGK)
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: