Nove stranice Državnog zavoda za statistiku

https://dzs.gov.hr

0 Flares 0 Flares ×
Na početnoj stranici korisnici će, osim općih informacija moći pronaći i alate koji će im statistiku približiti na atraktivniji i jednostavniji način. Foto: Pexels

6. travnja 2022. – U svrhu unaprjeđenja kvalitete pružanja svojih usluga i učinkovitijeg praćenja potreba korisnika, Državni zavod za statistiku predstavio je nove internetske stranice. Obuhvaćaju dva dijela: cjelinu pri Središnjemu državnom portalu namijenjenu općim informacijama te cjelinu za prikupljanje i diseminaciju statističkih podataka.

Dio s općim informacijama usklađen je izgledom s ostalim tijelima državne uprave smještenima na Središnji državni portal, dok će korisnici statističke podatke pronaći na Portalu za diseminaciju i prikupljanje podataka. Na tome istom portalu, za svrhu prikupljanja podataka, izvještajne jedinice moći će pristupiti obrascima koji su grupirani po statističkim područjima.

Pri razvoju Portala za diseminaciju i prikupljanje podataka vodilo se računa o integraciji načela Kodeksa prakse Europske statistike u pogledu dostupnosti i jasnoće statističkih podataka, tj. da novorazvijene funkcionalnosti omogućuju jednostavan i brz pristup statističkim podacima.

Nove internetske stranice Državnog zavoda za statistiku velik su iskorak jer korisnicima pružaju pregledno i intuitivno sučelje, responzivan dizajn prilagođen svim uređajima i preglednicima te sadržaj prezentiran na vizualno atraktivan način. Osim što je korisnicima uvelike olakšano snalaženje, omogućeno je pretraživanje statističkih podataka u skladu s njihovim potrebama, kao i preuzimanje podataka u obliku koji omogućuje njihovo daljnje korištenje.

Na početnoj stranici (https://dzs.gov.hr) korisnici će, osim općih informacija iz djelokruga rada Državnog zavoda za statistiku, moći pronaći i alate koji će im statistiku približiti na atraktivniji i jednostavniji način putem raznih vizualizacija podataka u obliku infografika te interaktivnih digitalnih publikacija.

Novost je i rubrika Vijesti, u kojoj će se moći pronaći aktualne informacije o najnovijim podacima i aktivnostima Državnog zavoda za statistiku.

Važno je naglasiti da će Državni zavod za statistiku kontinuirano nadograđivati svoje internetske stranice radi daljnjeg unaprjeđenja diseminacije službenih statističkih podataka i jačanja odnosa s korisnicima kao jednog od svojih glavnih strateških ciljeva.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: