Novi instrument za jačanje društvenih organizacija

„Kvazi-vlasnički kapital”

0 Flares 0 Flares ×
Kvazi-vlasnički kapital stavlja naglasak na financijski etablirane društvene organizacije s dokazanim poslovnim modelom i rezultatima, bez obzira na njihov pravni oblik. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

10. rujna 2021. – Erste Social Finance Holding, koji su zajednički osnovali Erste Group i ERSTE Foundation, nedavno je pokrenuo inovativni instrument za društveno financiranje pod nazivom „Kvazi-vlasnički kapital” (Quasi-equity). Riječ je o novoj mogućnosti financiranja, koju financijski podupire Europska unija, a pomaže društvenim organizacijama u ostvarivanju rasta i većeg utjecaja jačanjem njihova kapitala.

Kvazi-vlasnički kapital dostupan je društvenim poduzećima i neprofitnim te nevladinim organizacijama u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj u obliku tzv. podređenog zajma koji ispunjava uvjete.

Kvazi-vlasnički kapital stavlja naglasak na financijski etablirane društvene organizacije s dokazanim poslovnim modelom i rezultatima, bez obzira na njihov pravni oblik.

Svrha financiranja može se razlikovati: od otvaranja dodatnih podružnica, pokretanja novih proizvoda ili usluga i digitalizacije poslovanja do oporavka od utjecaja krize uzrokovane pandemijom. Taj novi instrument za socijalno financiranje koji nudi Erste Group može se iskoristiti i za sufinanciranje manjih projekata društveno financiranih nekretnina, poput socijalno potpomognutog stanovanja te smještaja za starije osobe i prostora za vrtiće i ustanova za njegu.

Kvazi-vlasnički kapital omogućuje im uzimanje dodatnih zajmova od lokalnih banaka u okviru skupine Erste Group za financiranje još većih ulaganja. Zahvaljujući fleksibilnom otplatnom planu, klijenti mogu početi otplaćivati glavnicu nakon nekoliko godina, što im daje dovoljno vremena za razvitak i širenje svojih projekata i ostvarivanje potrebnog prihoda.

Glavna je prednost što se ulaganjima putem instrumenta Kvazi-vlasnički kapital ne mijenja vlasnička struktura i ne smanjuju se udjeli postojećih dioničara. To među ostalim znači da društvene organizacije mogu zadržati svoju neovisnost i da im se nitko neće miješati u operativno upravljanje.

Instrumentu Kvazi-vlasnički kapital dodijeljena su bespovratna sredstva putem otvorenog poziva u okviru Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), kojima se podupire razvoj novih instrumenata za društveno financiranje. Kvazi-vlasnički kapital pokriven je jamstvenim instrumentom programa EaSI.

Društvene organizacije kojima su dodijeljena bespovratna sredstva od Europske unije dobit će i besplatnu nefinancijsku potporu poput individualnog savjetovanja, mentorstva, jačanja kapaciteta ili tehničke pomoći. Te usluge pružat će inkubator za socijalne inovacije pod nazivom Impact Hub Beč i njegove partnerske organizacije. U okviru te suradnje, Kvazi-vlasnički kapital predstavljen je sudionicima na panel raspravi na događanju Impact Days 2021, održanom jučer u Beču,u Austriji.

Brošura o instrumentu Quasi-equity
Mrežno mjesto instrumenta Quasi-equity


O Erste Social Finance Holding
Erste Social Finance Holding, Ersteovo društvo za društveno financiranje, osnovano je 2008. kako bi ostvarilo pozitivan društveni učinak u skladu s jednim od ciljeva Erste Groupa, a to je širenje blagostanja i pristup financijskim uslugama za sve. Djeluje kao investitor i posrednik za društveno financiranje u regiji srednje i istočne Europe te ulaže u društvene poslovne modele i pokreće inovativne instrumente za društveno financiranje. Više informacija o Ersteovim aktivnostima društvenog financiranja može se pronaći ovdje.


O Programu Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI)
Cilj je Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) (2014. – 2020.) pružiti potporu sljedećim ciljevima EU-a: visokoj razini zapošljavanja, odgovarajućoj socijalnoj zaštiti, borbi protiv društvene isključenosti i siromaštva te poboljšanju uvjeta rada. U okviru osi Mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo programa EaSI pruža se potpora financijskim posrednicima koji nude mikrozajmove poduzetnicima i mikropoduzećima te financiranje društvenim poduzećima s ciljem povećanja pristupa financiranju za mikropoduzeća i društvena poduzeća. U razdoblju 2021. – 2027. program EaSI postat će sastavnica Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: