Novi krug porezne reforme

Obrasci su na eSavjetovanju

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. kolovoza 2020. – Jučer su na internestkoj stranici e-Savjetovanja objavljeni obrasci prethodne procjene za zakone iz porezne sfere – prijedlozi Ministarstva financija. Zasad su objavljeni obrasci za izmjene i dopune Zakona o porezu na PDV, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i Zakona o porezu na dobit.

Što se tiče Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, cilj je omogućiti HUP – obrasci prethodne procjene propisa – sažetak-1propisivanje odredbi koje se odnose na blagajnički maksimum na način da se mjerila za određivanje visine blagajničkog maksimuma određuju pravilnikom.

Što se tiče Zakona o porezu na dodanu vrijednost, cilje je napraviti dodatno usklađivanje s propisima Europske unije1 te proširenje mogućnosti primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu jer porezni obveznici neće trebati angažirati financijska sredstva za plaćanje PDV-a pri uvozu

Što se tiče Zakona o porezu na dobit, riječ je o daljnjem poreznom rasterećenu za male i srednje porezne obveznike koji ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna i to putem smanjenja porezne stope s 12% na 10%.

Što se tiče Zakona o porezu na dohodak, predlaže se smanjenje poreznih stopa s 24% na 20% odnosno s 36% na 30%, te s 12% na 10% koje se primjenjuju pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti.

HUP-ov Sažetak izmjena koje Ministarstvo financija planira napraviti.

Poveznice na obrasce:

Fisklaizacija
Dohodak
PDV
Dobit


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: