Novi načini sudjelovanja u politici

Uključiti i građane u realizaciju kohezijskih fondova

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 6. veljače 2020.  – Europska komisija odlučila je s dvije nove pilot mjere poduprijeti aktivno sudjelovanje građana i organizacija civilnog društva u planiranju, ulaganju i praćenju korištenja sredstava EU.

Europska komisija odlučila je s dvije nove pilot mjere poduprijeti aktivno sudjelovanje građana i organizacija civilnog društva u planiranju, ulaganju i praćenju korištenja sredstava EU-a. Svi zainteresirani dobit će stručne savjete i potporu za razvoj potrebnog znanja i vještina za provedbu kohezijskih projekata.

U okviru prve pilot-mjere, tijela koja upravljaju sredstvima EU-a dobit će stručnu pomoć Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) te pomoć za osmišljavanje novih inicijativa za uključivanje građana i promicanje transparentnosti i odgovornosti. Poziv upravljačkim tijelima koja žele sudjelovati u toj inicijativi otvoren je, a pojedinosti su dostupne na internetskoj stranici.

U okviru druge pilot-mjere, Komisija će izdvojiti 250 000 eura za financiranje inovativnih ideja i inicijativa za promicanje sudjelovanja građana koje su osmislile manje i lokalne organizacije civilnog društva. Ta mjera usmjerena je na pronalazak novih načina za sudjelovanje građana te na poticanje, promicanje i podupiranje njihova sudjelovanja u kohezijskoj politici radi bolje provedbe projekata i pružanja većeg osjećaja zaslužnosti za ostvarene rezultate.

Poziv organizacijama na dostavljanje ideja bit će otvoren u nadolazećim tjednima.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Kohezijska politika ključna je za prevladavanje izazova s kojima se europski građani danas suočavaju, bilo da je riječ o klimi, inovacijama, socijalnoj uključenosti, vještinama ili povezivosti. Stoga je važno da građani imaju veći utjecaj na provedbu te politike. Javna tijela i organizacije civilnog društva imat će velike koristi od većeg sudjelovanja građana.

Dvije navedene mjere provodit će se 12 mjeseci, a rezultati će se predstaviti u izvješću, priručniku koji će obuhvatiti iskustva iz različitih projekata te u obliku savjeta o tome kako građane više uključiti u kohezijsku politiku.

Cilj je promicati slične inicijative u programima kohezijske politike u okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027.

S ukupnim proračunom većim od 350 milijardi eura, kohezijska politika glavna je investicijska politika EU-a i jedan od najkonkretnijih primjera solidarnosti.

Stabilne institucije i dobri administrativni kapaciteti ključni su za uspjeh tih ulaganja. Građani imaju važnu ulogu u jačanju transparentnosti i odgovornosti javnih tijela te povećanju učinkovitosti i djelotvornosti javnih ulaganja. U tom kontekstu Europska komisija organizirala je konferenciju na visokoj razini, pod nazivom „Uključivanje građana radi dobrog upravljanja u kohezijskoj politici”. Na konferenciji su se analizirale inicijative u okviru kohezijske politike.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: