Novi program ulaganja

70 milijuna eura za male poduzentike

0 Flares 0 Flares ×

Europski investicijski fond (EIF) i HBOR pokreću program ulaganja [CROGIP] u vrijednosti od 70 milijuna EUR za potporu brzorastućim malim i srednjim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja su osnovana i posluju u Hrvatskoj.

Program ulaganja podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), koji je okosnica Plana ulaganja za Europu. Programu je prethodilo pokretanje programa CVCI ESIF Hrvatska u lipnju 2018.

Fond su razvili EIF i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a Republike Hrvatske kako bi se riješio problem manjka financijskih sredstava u ranoj fazi u Hrvatskoj.

Za program CVCI predviđena su sredstva u iznosu od 35 milijuna EUR, a provodit će se u obliku fonda poduzetničkog kapitala s komponentom za ubrzavanje ulaganja u početnoj fazi.

Program CROGIP dodatni je program koji upotpunjava cjelovitu strategiju za Hrvatsku te je usmjeren na vlasnička ulaganja u kasnijoj fazi, na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Za financiranje tog zajedničkog programa EIF i HBOR izdvojit će svaki po 35 milijuna EUR, a očekuje se da će se ukupnim izdvojenim sredstvima u iznosu od 70 milijuna EUR potaknuti dodatna ulaganja iz privatnog sektora u vlasničke fondove. Jedan je od ključnih ciljeva programa pružiti potporu osnivanju upravitelja fondova koji će znatan dio svojih ulaganja usmjeravati u hrvatske MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

EIF će upravljati programom [CROGIP] te mobilizirati sredstva putem ulaganja u fondove i zajedničkih ulaganja u ciljna društva. Program nije ograničen na pojedine sektore.

U okviru programa ulaganja također će se nastojati pružiti potpora novoosnovanim timovima u Hrvatskoj i posebno usmjerenima na Hrvatsku, pozivom na iskaz interesa u cilju odabira odgovarajućih upravitelja fondova. [CROGIP] je program financiranja koji je pokrenuo EIF u okviru platforme za vlasnička ulaganja EIF-a i nacionalnih razvojnih institucija, čiji su članovi osnivači i EIF i HBOR, te Plana ulaganja za Europu u suradnji s nacionalnim razvojnim institucijama EU-a.

Više pojedinosti o tome pročitajte OVDJE.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: