“Novo normalno” za kreativce

Sjedinca Vijeća Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK.

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 10. srpnja 2020. – Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana proširena sjednica Vijeća Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK na kojoj se konstatiralo sadašnje stanje u tom sektoru i raspravljalo o mjerama pomoći.

Proširena sjednica Vijeća Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK / Foto: HGK

Kreativci i kulturnjaci nezadovoljni su pristupom banaka njihovoj industriji i smatraju da su kamate koje te financijske ustanove traže za kredite jednostavno nerealne.

Uz kritike, kreativci i kulturnjaci su predstavili i mjere Ministarstva kulture – primjerice dodatna sredstva za audiovizualnu djelatnost koja se financira iz HAVC-a za potrebe dodatnih produkcijskih troškova zbog epidemioloških mjera.

U suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija osigurane su i kreditne linije za poduzetnike u kulturi temeljene na Privremenom okviru Europske komisije. Predviđeno je ukupno 300 milijuna kuna kreditnih linija za koje Vlada daje stopostotno jamstvo uz kamatnu stopu najviše do dva posto.

Dugoročni je cilj kreativne i kulturne industrije povezati s drugim segmentima gospodarstva, kako bi se kreirali proizvodi konkurentni na svjetskom tržištu, privukao strani kapital, uspostavila platformu za modele financiranja početnika u kulturi te nastavila zaštita autorskih prava u dijalogu s institucijama, drugim strukama i znanstvenom zajednicom.

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: