O krađama i prijevarama u poslovanju

Prvo takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj

0 Flares 0 Flares ×

09. prosinca 2021. – Udruga ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) odnosno njen hrvatski ogranak, predstavio je rezultate istraživanja koje je pokazalo percepciju o prijevarama u organizacijama koje djeluju u Hrvatskoj. To je prva takva studija napravljena u našoj zemlji, a rezultati su predstavljeni na hibridnom događanju znakovito nazvanom – „Kako krademo“.

Nevjerojatno je, ali istraživanje je pokazalo kako je u čak u 80% prijevara počinitelj bio zaposlenik. To je šokantan podatak. Drugi šokantan podatak je da je čak 50% prijevara imalo za posljedicu štetu veću od milijun kuna i radilo se o prijevarama koje su trajale od 18 do 36 mjeseci. Čak 24% ispitanika navelo je štetu veću od 5 milijuna kuna.

Što se tiče prognoza, autori navedenog istraživanja kažu kako u budućnosti možemo očekivati značajno više slučajeva iz privatnog u odnosu na javni sektor, prvenstveno jer su privatne organizacije u većoj mjeri implementirale barem neke dimenzije detekcije i prevencije, dok su rijetke javne organizacije koje su krenule s implementacijom anti-fraud procesa.

Također, možemo očekivati i značajno veći udio krivotvorenih fizičkih i elektroničkih dokumenata koje su koristili počinitelji u odnosu na ostatak svijeta. Jedan od uzroka je niska razina povezanosti raznih baza podataka što i dalje u Hrvatskoj iziskuje potrebu za podnošenjem razne dokumentacije prilikom obrade zahtjeva.

Panelisti su se složili da su rezultati u određenim segmentima očekivani i slični globalnima, ali postoje i određene razlike koje će biti potrebno preispitati iz svih perspektiva kako bi pronašli uzrok i mjere prevencije. Foto: Comping

Krivotvorena dokumentacija je najslabija točka počinitelja i velika prilika da istražitelji dokažu prijevaru ako se u procesu trijaže preuzmu najsumnjiviji slučajevi u kojima se s malo resursa može otkriti krivotvoreni dokument.

U okviru predstavljanja istraživanja održan je i okrugli stol u sklopu kojeg su financijski, forenzički i IT stručnjaci iznijeli stavove vezane uz rezultate istraživanja. Na panelu su uz Matiju Jurina iz Compinga, koji je moderirao raspravu, sudjelovali Marko Rakar, IT stručnjak i tajnik ACFE-a, Ivan Kovačević, predsjednik ACFE-a, Ivana Rapić, potpredsjednica ACFE-a i Grozdana Marić, Head of CEMEA Fraud & Security Intelligence u SAS-u.

Izradu istraživanja potpomogle su tvrtke Comping i SAS

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: