O primjeni novih tehnologija u zdravstvu

Konferencija digitalne medicine

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 14. ožujka 2020. – Jedanaesta konferencija o digitalnoj medicini, održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije, održana jučer u Zagrebu, za svoju glavnu temu imala je primjenu novih tehnologija u zdravstvu – od robotike u neurokirurgiji do kvalitetne analitike medicinskih podataka. Dobra uporaba medicinskih podataka prezentirana je na primjeru portala naInzulinu.com

Što se tiče same digitalizacije, u posljednja dva desetljeća naše zdravstvo je postiglo respektabilne rezultate (elektronička uputnica, eRecept, itd.) na nacionalnoj razini, dok na razini bolnica uspjesi informatizacije su različiti te ovise od ustanove do ustanove.

Na okruglom stolu konferencije sudjelovali su Davor Skeledžija, urednik portala na Inzulinu.com, pomoćnik ministra Mate Car, specijalist interne mediicne, endokrinolog i dijabetolog iz KBC-a Rebro dr.sc. Maja Baretić i direktor razvoja poslovanja u sektoru zdravstva tvrtke IN2, Siniša Košćina.

I dalje postoji problem razmjene podataka između zdravstvenih ustanova i ograničenih resursa koje je važno što bolje preraspodijeliti.

Na konferenciji se žustro raspravljalo o utjecaju Direktive o zaštiti osobnih podataka (GDPR) na dalje projekte informatizacije zdravstvenog sektora (primjerice, uporaba eKartona) te, naravno, o corona pandemiji.

Konferencija digitalne medicine, nazvana “Budućnost je sada”, održana je uspješno ne samo u Zagrebu već i u zemljama u okruženju kao što su Srbija, Slovačka i Češka, a ove godine izazvala je i interes u Mađarskoj.

Samim time pozicionirala se kao vodeće mjesto razmjene informacija i okupljanja svih medicinskih profesionalaca na području srednje Europe.

Više pojedinosti: www.hit-konferencija.hr


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: