Obećavaju porezno rasterećenje IT sekora

I daljnji razvoj informatičke infrastrukture

0 Flares 0 Flares ×
Na okruglom stolu političkih stranaka o digitalizaciji u HGK, sudjelovalo je 40-tak ljudi – menadžera vodećih hrvatskih tehnoloških tvrtki.

Zagreb, 25. lipnja 2020. U organizaciji Udruženja za informacijske tehnologije HGK održana predizborna panel rasprava o digitalnoj ekonomiji, kroz koju su predstavnici istaknutijih političkih opcija iznijeli svoje viđenje uloge i razvoja IT sektora.

Razvoj infrastrukture (optičke mreže i 5G) – za što bi se koristio novac Europske unije i potencijalnih novih ulagača uz telekom tvrtke, digitalizacija javne uprave (koja treba doprinijeti njenoj budućoj agilnosti) i stimuliranje investicija i stranih stručnjaka (“digitalnih nomada”) kroz porezno rasterećenje
ciljevi su oko kojih se većina složila, ali bilo je i iskrenja između predstavnika Restart koalicije Marka Rakara (koji je oštro kritizrao Financijsku agenciju) i HDZ-ovog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata (koji je izjavio da se FINA-im sustavom za e-račune koristi 35 tisuća tvrtki).

Možda najupečatljivija izjava ministra Horvata bila je ona o krizi menadžmenta – “Najveća kriza, koja nas prati već 30 godina, nije ni rat ni korona, najveća kriza je kriza nesposobnog menadžmenta koji je sa svojim lošim odlukama spalio toliko novca da ga nikakva tiskara ne bi mogla nadoknaditi“, naglasio je referirajući se na brodogradilišta, Agrokor i druge mastodonte koje je država spašavala. „Bez tih troškova ja bih danas IT-u mogao dati na raspolaganje 10 milijardi kuna“, rekao je Horvat.

O ostalim temama na okruglom stolu o digitalnoj ekonomiji kroz prizmu političkih aspiranata – više pročitajte i pogledajte ovdje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: