Objavljen popis deficitarnih zanimanja

HZZ i zapošljavanje stranaca

0 Flares 0 Flares ×
Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad, mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s domaćeg tržišta rada. Foto: Fauxels / Pexels

Zagreb, 12. siječnja, 2021. – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapoišljavanje usvojilo je prvi popis deficitarnih zanimanja – zanimanja za koje poslodavac kod zapošljavanja strane radne snage nije dužan provesti test tržišta rada.

Važno je naglasiti kako je taj popis „živi“ dokument koji se može mijenjati, što znači da neka zanimanja koja sada nisu na popisu ubuduće mogu biti na njemu. Upravno vijeće HZZ-a ima zakonsku obvezu pratiti stanje i potrebe tržišta rada i pojedinih gospodarskih djelatnosti te sukladno tome mijenjati popis deficitarnih zanimanja.

Test tržišta rada nije potrebno provesti prilikom produljenja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje; tijekom zapošljavana za zanimanja s popisa deficitarnih zanimanja; zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu do 90 dana te zapošljavanje osoba za situacije iz članka 110. Zakona o strancima.

Prema novom sustavu zapošljavanja stranaca, definiranom u novom Zakonu o strancima (NN133/20), primarno se provodi test tržišta rada koji je uveden umjesto dosadašnjeg kvotnog sustava. To znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego zatraži dozvolu za boravak i rad, mora provjeriti ima li mogućnost zaposliti radnika s tržišta rada Republike Hrvatske.

Test tržišta rada traje najduže 15 dana i u tom razdoblju HZZ je u obvezi istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu. Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu upućivanja.

Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika, HZZ će dostaviti obavijest poslodavcu o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja.


Korisne poveznice:

Popis deficitarnih zanimanja

Ppostupak zapošljavanja stranih državljana na stranicama HZZ-a
i na stranicama MUP-a

Prijave za radne dozvole se obavljaju na stranicama HZZ-a


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: