Objavljen popis kripto-tvrtki u Hrvatskoj

HANFA objavila registar

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 9. svibnja 2020. – Od prvog tjedna u svibnju dostupan je popis pravnih osoba koje su obavijestile HANFA-u (Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga) o tome da pružaju uslugu razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika – drugim riječima, da se bave kripto-valutama.

Riječ je o registru pravnih osoba-  domaćih tvrtki i podružnica istovrsnih osoba iz drugih država članica i trećih država koje su osnovane u Hrvatskoj, a u skladu sa zakonom koji uređuje njihov rad postale su obveznici provedbe mjera, radnji i postupaka za sprječavanje i otkrivanje pranja novca i financiranja terorizma određenih Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, počevši od ove Nove godine.

Preciznije rečeno, iako ih nadzire, Hanfa nije nadležna za nadzor nad zakonitošću obavljanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika, niti izdaje odobrenja za rad, odobrenja za obavljanje funkcije člana uprave niti odobrenja za stjecanje kvalificiranih udjela u društvima koja su obveznici mjera propisanih Zakonom o sprječavanju pranja novca.

Hanfa je zasad primila obavijest o bavljenju kripto-valutama od šest tvrtki, registriranih u našoj zemlji.

Popis “kripto-tvrtki” koje HANFA nadzire

Navedeni poduzetnici nadaju se da će im uvrštavanje u popis nadziranih tvrtki olakšati poslovanje s bankama i omogućiti daljnji razvoj inovativnih usluga.

Želite li saznati više o kripto-valutama i njihovoj regulaciji u Hrvatskoj, pročitajte sadržaje na mrežnom odredištu hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalute:  UBIK


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: