Očekuje se rast prijevara zbog pandemije

Internetski seminar

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. studenog 2020. – Na današnjem internetskom seminaru (webinaru) Izazovi poslovnog integriteta i usklađenosti u COVID-19 krizi održanom u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore, govorilo se o rastu rizika od prijevara i drugih oblika nezakonitog ponašanja, u doba ekonomske krize izazvane već osmomjesečnim trajanjem korona pandemije.

Fokus seminara, koji se održao u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama, bio je dati odogvor na pitanje kako učinkovito odgovoriti na izazove krize i oporavka, prema preporukama Međunarodne trgovačke komore.

Međunarodna trgovačka komora prva je svjetska organizacija koja je izdala smjernice za borbu protiv korupcije, koje su do sada nekoliko puta nadopunjavane i revidirane.

Najčešće prijevare su kibernetičke prijevare, one vezane uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju, vezane uz plaćanja i krađa identiteta. Očekuje se i povećanje prijevara u zdravstvenom sustavu.

Smjernice razrađuju situacijske čimbenike, pet osnovnih prilika koje se javljaju u krizama i gdje postoji mogućnost rasta korupcije. To je očuvanje integriteta u javnoj nabavi, pri čemu je ključna digitalizacija nabave. Drugi situacijski čimbenik je suzbijanje ilegalnih praksi, poput krivotvorina i piratstva ili kod dodjeljivanja državnih potpora za pomoć gospodarstvu. Treća točka je provedba dubinske snimke (due diligence) za otkrivanje rizika korupcije i utjecaja na ljudska prava. Slijedi rješavanje problema korupcije povezane sa carinom. Posljednja točka je očuvanje vladavine prava i poštivanje zakona tijekom krize, pri čemu se apelira na vlade i kompanije da se vodi računa da se poštuju ljudska prava i posebno da se spriječi zadiranje u privatnost.

Na seminaru su predstavljeni i rezultati istraživanja o prijevarama za vrijeme pandemije iz kolovoza, u kojem je 77 posto ispitanika uočilo povećanje prijevara, a 92 posto očekuje povećanje prijevara tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Najčešće prijevare su kibernetičke prijevare, one vezane uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju, vezane uz plaćanja i krađa identiteta. Očekuje se i povećanje prijevara u zdravstvenom sustavu.

U panelu održanom u okviru internetskog seminara i naslovljenom Utjecaj COVID-a-19 na usklađenost s propisima, etično poslovanje i rizike poduzeća – iskustva iz prakse sudjelovali su Tomislava Pribanić, voditeljica za etiku, rizik i usklađenost za BiH i Hrvatsku u Novartisu, Vinko Berković, Compliance Officer u Hrvatskom Telekomu i Ana Luketin, izvršna direktorica za pravne poslove u AD Plastiku.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: