Odgoda otplate kredita za potresom pogođene

Erste banka i Zagrebačka banka

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. veljače 2021. – Krajem prošlog tjedna Erste banka i Zagrebačka banka objavile su da će svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom (Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske) kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, odgoditi plaćanje kredita. Odgoda će biti ili šest ili dvanaest mjeseci.

Za realizaciju odgode otplate kredita klijenti neće plaćati naknadu niti bilo kakve druge dodatne troškove, niti će navedene banke tražiti dodatne instrumente osiguranja, kao niti zamjenu postojećih. U slučajevima kada je inicijalnim ugovorom o kreditu bilo zasnovano založno pravo na nekretninama u korist banke, prilikom realizacije odgode potrebno je provesti postupak solemnizacije aneksa ugovora, a banka će pripadajući javnobilježnički trošak u cijelosti preuzeti na sebe.

Zahtjeve za odgodu otplate kredita klijenti mogu osobno podnijeti u bilo kojoj poslovnici navedenih banaka, zaključno do 31. ožujka, samo uz pisanu izjavu o tome da im je u potresu oštećena nekretnina, dok će za odgodu u trajanju do 12 mjeseci biti potrebno dokumentirati značajnije materijalne štete na nekretnini.

Mogućnost odgode otplate kreditnih obveza dodatni je korak u ukupnosti mjera koje su Erste banka i Zagrebačka banka već počele primijenjivati s ciljem olakšavanja utjecaja trenutačnih okolnosti na financijski položaj građana s pogođenih područja.

Više pojedinosti: Erste.  Zaba.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: