Odgođen digitalni porez

Dugoročni cilj je reforma poreznih propisa

0 Flares 0 Flares ×

Europska unija odustala je od uvođenja digitalnog poreza jer države članice nisu niti nakon višemjesečnih pregovora postigle dogovor te će se sada uključiti u projekt uvođenja svjetskog digitalnog poreza, u okviru koncepta kojeg promovira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Najveći oponenti digitalnog poreza bile su Skandinavske zemlje i Irska.

U prosincu je Austrija, koja je tada predsjedavala Vijećem, predložila shemu kojom bi se ciljali prihodi od ponude digitalnih usluga u kojima korisnici doprinose procesu stvaranja vrijednosti.

Francuska i Njemačka preporučile su da se porezna osnovica fokusira na oglašavanje.

Administracija EU već je dulje vrijeme nezadovoljna EU nepostizanjem dogovora oko unifikacije poreza.

Tradicionalne tvrtke plaćaju u prosjeku 23% poreza u EU-u, dok digitalne tvrtke plaćaju samo 8% ili 9%. Tako niske digitalne porezne stope privukle su mnoge tehno gigante iz Silicijske doline (Apple, Microsfot, Google, Facebook, itd.) koji su svoja sjedišta utemljelili u Irskoj ili Luksemburgu, gdje će zadržati veći dio svoje ukupne dobiti u EU. Tvrtka Amazon, primjerice, platila je samo 16,5 milijuna eura na svoje europske prihode u 2016. od 21,6 milijardi eura.

Dugoročni cilj Vijeća je reforma poreznih propisa EU, na način da se tvrtke oporezuju na temelju lokacije svojih kupaca i korisnika, a ne prema mjestu sjedišta.

Francuska je već uvela svoj digitalni porez, Italija i Španjolska će to učiniti za par mjeseci, Austrija i Ujedinjena Kraljevina će to učiniti tijekom 2020.

Više pojedinosti o svemu tome, potražite ovdje.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: