Odgođen digitalni porez

Dugoročni cilj je reforma poreznih propisa

Europska unija odustala je od uvođenja digitalnog poreza jer države članice nisu niti nakon višemjesečnih pregovora postigle dogovor te će se sada uključiti u projekt uvođenja svjetskog digitalnog poreza, u okviru koncepta kojeg promovira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Najveći oponenti digitalnog poreza bile su Skandinavske zemlje i Irska.

U prosincu je Austrija, koja je tada predsjedavala Vijećem, predložila shemu kojom bi se ciljali prihodi od ponude digitalnih usluga u kojima korisnici doprinose procesu stvaranja vrijednosti.

Francuska i Njemačka preporučile su da se porezna osnovica fokusira na oglašavanje.

Administracija EU već je dulje vrijeme nezadovoljna EU nepostizanjem dogovora oko unifikacije poreza.

Tradicionalne tvrtke plaćaju u prosjeku 23% poreza u EU-u, dok digitalne tvrtke plaćaju samo 8% ili 9%. Tako niske digitalne porezne stope privukle su mnoge tehno gigante iz Silicijske doline (Apple, Microsfot, Google, Facebook, itd.) koji su svoja sjedišta utemljelili u Irskoj ili Luksemburgu, gdje će zadržati veći dio svoje ukupne dobiti u EU. Tvrtka Amazon, primjerice, platila je samo 16,5 milijuna eura na svoje europske prihode u 2016. od 21,6 milijardi eura.

Dugoročni cilj Vijeća je reforma poreznih propisa EU, na način da se tvrtke oporezuju na temelju lokacije svojih kupaca i korisnika, a ne prema mjestu sjedišta.

Francuska je već uvela svoj digitalni porez, Italija i Španjolska će to učiniti za par mjeseci, Austrija i Ujedinjena Kraljevina će to učiniti tijekom 2020.

Više pojedinosti o svemu tome, potražite ovdje.

%d blogeri kao ovaj: