Odgođen Zakon o autorskim pravima!

Porez na poveznice i Strojevi za filtriranje

0 Flares 0 Flares ×
Sporni članci EU direktive o autorskom pravu doživjeti će nove modifikacije, vjerojatno tek u slijedećem sazivu EU parlamenta, nakon izbora u svibnju ove godine. (Foto: EU parlament)

Zemlje članice EU nisu postigle dogovor o dva najspornija članka Direktive o autorskim pravima – o Članku 11, poznatijem i kao “porez na poveznice” i o Članku 13, poznatijem po tome što uvodi “strojeve za filtriranje” sadržaja kao tehnologiju koja bi trebala preventivno djelovati protiv kršenja autorskih prava.

Jedanaest država članica glasovalo je protiv prijedloga Europske komisije – Njemačka, Belgija, Nizozemska, Finska i Slovenija koje su se protivile i prethodnoj verziji Direktive o autorskim pravima, te Italija, Poljska, Švedska, Luksemburg i – Hrvatska!

Sve te države, osim Portugala i Hrvatske, smatrale su i prije da su Članci 11 i 13, onako kako su sada napisani, nedovoljna zaštita prava.

Iako je ta odluka Europske komisije iznenađujuća, to još ne znači da se odustalo od “poreza na poveznice” i “strojeva za filtriranje” – ti i drugi sporni članci EU direktive o autorskom pravu doživjeti će nove modifikacije, vjerojatno tek u slijedećem sazivu EU parlamenta, nakon izbora u svibnju ove godine.

Više o tome, pročitajte ovdje i ovdje.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: