Odgovorna umjetna inteligencija

IBM-ov recept za stvaranje etičke UI

0 Flares 0 Flares ×
Aleksnadra (Saška) Mojsilović* govorila je o ranjivostima tehnologija umjetne inteligencije. Foto: IBM

30. travnja 2021. – Američka tvrtka International Business Machines (IBM), njena podružnica za Jugoistočnu Europu, održala je okrugli stol na kojem je medijima predočila svoje viđenje odgovorne uporabe tehnologija umjetne inteligencije.

Glavnu riječ vodila je beogradska znanstvenica, Aleksnadra (Saška) Mojsilović*, koja već godinama u toj tvrtki ima poseban status, tzv. IBM Felow. Njezino izlaganje bilo je usredotočeno na ranjivosti tehnologija umjetne inteligencije, poput pristranosti algoritama, njihovih nedostataka u pokušajima objašnjavanja pojedinih pojava i situacija te osjetljivosti tih tehnologija na napade koji posebno dizajniranim unosom podataka namerno proizvode pogrešne rezultate.

Govorilo se i o štetoj primjeni umjetne inteligencije u stvaranju potencijalno štetnih sadržaja poput lažnih vijesti, govora mržnje i algoritama koji korisnike društvenih mreža usjmeravaju prema dezinformacijama.

Doktorica Mojsilović naglasila je da softver neće biti dovoljan kao paradigma dizajna umjetne inteligencije, nego će i etička pitanja morati postati dio jednadžbe. I to je ono čime se bavi poseban odjel IBM-a, specijaliziran za istraživanja i razvoj.

Više o svemu tome potražite na mrežnim odredištima: IBM AI FactSheet i Trusting AI.


*Aleksandra Mojsilović radi kao voditeljica Odjela za razvoj temeljnih tehnologija umjetne inteligencije (AI Foundations) u podružnici IBM Research, sudjeluje i u upravljanju IBM-ova Odjela za primjenu znanosti za dobrobit društva (IBM Science for Social Good). Autorica je stotinjak znanstvenih publikacija i ima 16 patenata.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: