Održive tehnologije i zelene teme

Green-Tech Hackathon

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. veljače 2021. – Green-Tech Hackathon, hackathon s fokusom na održive tehnologije i druge zelene teme, održan je proteklog vikenda u organizaciji Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i partnera – Fil Rouge Capitala kao investicijskog partnera i Algebra LAB kao organizacijsko-logističkog i savjetodavnog partnera u provedbi ovog projekta.

Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati, a nakon više od 100 prijava zainteresiranih timova tijekom proteklih tjedana, u finalu je sudjelovalo 14 timova s ukupno 63 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz susjedne Bosne i Hercegovine, ali i iseljenici trenutno na privremenom radu u Njemačkoj i (najdalje) Južnoj Koreji.

Hackathon je održan u online obliku, ukupnog trajanja duljeg od 30 sati. Foto: Algebra

Sudionici su tijekom hackathona odabrali jednu od tri ponuđena problema te su za njega razvijali svoje rješenje. Natjecateljima su ponuđena tri izazova – višak i bacanje hrane (kako riješiti problem viška hrane u trgovinama, kod ljudi i općenito u cijelom lancu hrane?), masovni turizam (kako razviti model održivog turizma?) te zagađenje vode (kako osmisliti poslovno rješenje koje rješava problem zagađivanja vode?).

Zadatke za natjecatelje je, u suradnji s Veleposlanstvom, osmislio tim stručnjaka koji predvodi Algebra LAB, doc. dr. sc. Leo Mršić i dr. sc. Maja Brkljačić.

Ponuđena rješenja, tj. odgovori na zadatke, pritom su morala biti održiva, izvediva, profitabilna i skalabilna te su se, dakako, morala oslanjati na tehnologiju kao način rješavanja postavljenog problema.

Tijekom cijelog hackathona timovima je bilo na raspolaganju osam mentora koji su im pomogli u razrješavanju dilema i savjetima za suočavanje s projektnim zadacima s poslovne ili tenološke strane.

Najboljim timom proglašen je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević. Svo troje dolaze s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Njihovo pobjedničko rješenje bazira se na inovativnoj primjeni ozona. Uz pobjednike, žiri je posebno pohvalio i rješenja tima Alavera, MacroConverter i Omni Akademija.

Pobjednički tim nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 50.000 kuna. Osim novčane nagrade, organizator – Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine u Hrvatskoj – pomoći će pobjednicima i s pristupom britanskoj startup zajednici i eventualnim daljnjim povezivanjem s aktivnim i propulzivnim green tech sektorom u Ujedinjenoj Kraljevini.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: